Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza a interpretace umění (KDT / PF122)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDT / PF122 - Analýza a interpretace umění, Fakulta užitého umění a designu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod od problematiky, pojmoslovíUmělecké dílo, analýza a interpretace, kategorie forma a obsah, intence autorská, intence díla a intence recepční, adekvátnost interpretace.2. Sémiotika 1Základní terminologie, diadická a triadická koncepce sémiotiky.3. Sémiotika 2Sémiologie F. de Saussura.4. Ruský formalismus 1Dílocentrická koncepce, literárnost.5. Ruský formalismus 2Ozvláštnění, fabule a syžet.6. R. JakobsonR. Jakobson - dominanta, poetická funkce mezi komunikačními funkcemi.7. Český strukturalismus 1J. Mukařovský, Pražský lingvistický kroužek, struktura, funkce, norma, hodnota.8. Český strukturalismus 2Dílo-věc a dílo-znak, záměrnost a nezáměrnost, sémantické gesto.9. Francouzský strukturalismusInterpretace mýtů, zpochybnění funkce autora.10. Tartuská školaText, primární a sekundární modelující systém, semióza.11. M. M. BachtinM. M. Bachtin - karnevalizace, dialogičnost, heteroglosie, intertextualita.12. Fenomenologická estetikaR. Ingarden, intencionalita, nedourčenost, konkretizace.13. HermeneutikaFilozofické a uměnovědné aspekty hermeneutiky, exegeze, hermeneutický kruh.14. Postmoderna a dekonstrukcePostmoderna a dekonstrukce - paradigma, epistéma, diskurs.

Získané způsobilosti

A. Základní informace: Absolvent kurzu získává přehled o vývoji estetiky a uměnovědy 20. století a současnosti zaměřený na problematiku uměleckého díla.B. Výstupy z učení (dosažené znalosti a dovednosti):Absolvent má představu o nejdůležitějších otázkách spojených s členěním uměleckého díla, jeho poznáváním a s reflexí významů uměleckého díla, rovněž tak se způsoby, jakým na tyto otázky odpovídaly jednotlivé linie a metodologie estetiky a obecné uměnovědy. Je informován o protagonistech těchto proudů a o základních textech, zná hlavní koncepty uměleckého díla, jeho výstavby, působení a smyslu. Rozlišuje pojmový aparát jednotlivých linií estetiky a má rámcovou představu o shodách a rozdílech ve vymezení a používání pojmů. Dokáže analyzovat umělecké dílo (především výtvarné) v jeho mnohavrstevné skladbě, zvolit a použít interpretační hledisko ve shodě se svým formujícím se individuálním zaměřením.

Literatura

Eco, U. Interpretácia a nadinterpretácia. Bratislava, 1995. Mathauser, Z. Metodologické meditace. Brno, 1989. Jakobson, R. Poetická funkce. Jinočany, 1995. Zvěřina, J. Sexuologie (nejen pro lékaře). Praha. Brno: Akademické nakladatelství, 2003., 2003. ISBN 80-7204-264-5.Mukařovský, J. Studie z estetiky. Praha, 1965. Lotman, J. Text a kultúra. Bratislava, 1994. Derida, J. Texty k dekonstrukci. Bratislava, 1993.

Požadavky

Zápočet je udělen na základě písemné práce (rozsah 2-5 stran) - analýzy a interpretace individuálně zvoleného uměleckého díla, která aplikuje znalosti a kompetence nabyté v průběhu kurzu.

Vyučující

Mgr. Barbora Řebíková