Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Linux a jeho použití (KEE / KX134)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / KX134 - Linux a jeho použití, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie operačních systémů na bázi OS Unix, vznik Linuxu2. Vysvětlení základních pojmů v oblasti svobodného softwaru (Linux, GNU, GPL atd.)3. Přihlášení do systému, souborový systém, úvod do prostředí BASH4. Konfigurace systému v prostředí BASH, uživatelská oprávnění5. Služby běžící na pozadí (daemons), konfigurační vrstvy, moduly6. Konfigurace Linuxu jako síťového serveru v podnikovém prostředí7. Úvod do grafického prostředí operačního systému Linux, přehled manažerů GUI8. Konfigurace systému ve zvoleném grafickém uživatelském rozhraní9. Konfigurace specifických desktopových služeb (sdílení, Internet, WIFI)10. Pokročilé úpravy objektově orientovaného GUI (GNOME, KDE)

Literatura

Sobell, Mark G. Linux - praktický průvodce, Computer Press. Welsh, Matt. Používáme Linux, Computer Press. Satrapa, Pavel. Linux - Internet Server, Neokortex. Brandejs, Michal. UNIX-Linux, Grada. http://www.abclinuxu.cz/. http://www.linux.cz/. http://www.wikipedia.org/.

Garant

Ing. Jan Povolný

Vyučující

Ing. Jan Povolný