Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Závazky a odpovědnost při podnikání (KMEP / KY062)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMEP / KY062 - Závazky a odpovědnost při podnikání, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Podstatné náležitosti smluv, rozbor smlouvy z hlediska jednotnosti názvů a srozumitelnosti, formulujte návrh na uzavření smlouvy, plnou moc2. Doba plnění ve prospěch dlužníka, účel smlouvy, smlouva o budoucí smlouvě, opční smlouva, odkládací a rozvazovací podmínka, formulujte splnění smlouvy3. Výhrada vlastnického práva, započtení, uznání závazku, promlčení, postoupení pohledávky, ručení, zástavní právo k pohledávce, formulujte smluvní pokutu4. Kvitance, upomínka, odstupné, škoda a výpočet výše škody při porušení smlouvy, úmluva o liberačních důvodech, limit škody, formulujte výpověď a odstoupení od smlouvy5. Kupní smlouvy, nároky z vad zboží, záruka za jakost, přechod nebezpečí škody na zboží, náhradní nákup a vzniklá škoda, formulujte okamžik dodání zboží,6. Smlouva o dílo, cena, zápis z kontroly, oznámení vad, formulujte předmět smlouvy a řádné ukončení díla7. Smlouva o vytvoření a šíření díla dle autorského zákona, stanovení odměny, formulujte smlouvu o šíření díla8. Smlouvy dle zákoníku práce, formulujte výpověď pro závažné porušení pracovní kázně a výpověď ze strany zaměstnance9. Analýza podmínek leasingové smlouvy, formulujte smlouvu mandátní, komisionářskou a o zprostředkování10. Algoritmus smlouvy licenční, stanovení licenčních poplatků, formulujte preambuli a předmět smlouvy o prodeji know-how11. Smlouva o zprostředkování, o výhradním obchodním zastoupení, franchising, formulujte provizi12. Tuzemský dokumentární akreditiv, inkaso při prodeji, podnikatelský nájem, adhezní smlouvy, formulujte smlouvu o nájmu nebytových prostor13. Vzorová kupní smlouva v mezinárodním obchodě, volba práva, rozhodčí doložka, elektronický obchod, formulujte měnovou doložku

Získané způsobilosti

V návaznosti na obecné poznatky získané v kurzech práva v bakalářských studijních programech posluchači zvládnou praxi kontraktačního procesu při podnikatelských aktivitách. Získají dovednosti potřebné pro účelné a úspěšné navazování civilněprávních i obchodněprávních majetkových vztahů, naučí se uzavírat příslušné smlouvy, používat zajišťovací právní nástroje a vhodně řešit problémy vyplývající z eventuálního neplnění těchto smluv.

Literatura

UNIDROIT. Zásady mezinárodních obchodních smluv. 1997. Neméth, V., Pohl, T. Vzory smluv v podnikání a obchodě. 1997.

Garant

ThMgr. JUDr. Milan Zamrazil

Vyučující

ThMgr. JUDr. Milan Zamrazil