Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná ekonomie (KMEP / PB004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMEP / PB004 - Obecná ekonomie, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět mikroekonomie, makroekonomie, základní pojmy, vstupy a výstupy.2. Trh, poptávka, nabídka, dělba práce, cena, tržní rovnováha.3. Chování spotřebitele na trhu, analýza nabídky na trhu, maximalizace užitku, poptávková křivka, elasticity poptávky, náklady, příjmy, zisk firmy.4. Strategie a rovnováha firmy v dokonalé a nedokonalé konkurenci, příjmy, změny nabídky a poptávky, tržní selhání, monopol, oligopol, monopolistická konkurence.5. Trhy výrobních faktorů, formování cen na trzích výrobních faktorů, pozemková a mzdová renta, rozdělování důchodů.6. Hrubý domácí produkt, národní důchod, ekonomický růst, agregátní nabídka a poptávka, měření makroekonomických veličin, technický pokrok a ekonomický růst.7. Hospodářský cyklus, teorie cyklu spojení s multiplikátorem a akcelerátorem.8. Hospodářská politika, úloha vlády v tržní ekonomice, hospodářská politika a procesy mezinárodní integrace.9. Peníze a monetární politika, peněžní agregáty, nástroje monetární politiky, rovnováha na peněžním trhu, úloha centrální banky a státu.10. Fiskální politika, veřejné finance a státní rozpočet, deficit státního rozpočtu, příjmy a výdaje.11. Obchodní a měnová politika, mezinárodní trhy, teorie komparativních výhod, platební bilance, směnné systémy měn a jejich režimy.12. Inflace a nezaměstnanost, příčiny, důsledky, souvislosti, formy nezaměstnanosti, Phillipsova křivka, krátkodobý a dlouhodobý výhled.13. Procesy mezinárodní ekonomické integrace, význam, vývoj, formy, Evropská unie a problematika vstupu ČR do EU.

Literatura

Samuelson, P. A., Nordhaus, W. D. Ekonomie. Svoboda Praha 2007. 1992. Helísek, M. Makroekonomie. 1996. Konečný, B. Makroekonomie. 1993. Soukupová, J. a kol. Mikroekonomie. 1993. Frank, R. H. Mikroekonomie a chování. 1994. Macáková, L. a kol. Mikroekonomie (cvičebnice pro inženýrské studium), Melandrium, Slaný 1997. 1998.

Garant

doc. Ing. Karel Sellner, CSc.

Vyučující

Ing. Libor Měsíček, Ph.D.Ing. Lucie Povolná