Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika životního prostředí (KMEP / PB111)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMEP / PB111 - Ekonomika životního prostředí, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz Ekonomika životního prostředí podává vstupní informace pro všechny zájemce o problematiku ekonomických aspektů tvorby a ochrany životního prostředí. V rámci přednášek jsou prezentovány základní makroekonomické a mikroekonomické souvislosti ochrany životního prostředí, metody oceňování přírodních zdrojů a škod na životním prostředí. Podrobně jsou pojednány ekonomické nástroje politiky životního prostředí - jejich úloha, dopady na ekonomické subjekty, a s tím související stimulační funkce těchto nástrojů. Ve zjednodušené podobě je pojednána problematika environmentálního a ekonomického účetnictví jako jednoho z nástrojů environmentálního managementu na mikroekonomické i makroekonomické úrovni.1. VÝVOJ ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIE. Ekonomie životního prostředí jako součást ekonomických věd - pozitivní a normativní ekonomie - předchůdci moderní environmentální ekonomie. Současné směry alternativního vývoje současné směry alternativního vývoje environmentální ekonomie.2. TRŽNÍ EKONOMIKA A EKOLOGICKÉ PROBLÉMY. Hospodářský systém - tržní a plánované hospodářství. Tržní ekonomika a ekologické problémy - trh, vlastnická práva a vládní regulace. Teorie externalit - internalizace negativních externalit.3. MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI OŽP. Ochrana životního prostředí a hospodářský růst, zaměstnanost, vývoj cen a mezinárodní obchod (platební bilance).4. MIKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI OŽP. Působení nástrojů regulace ochrany životního prostředí podnikatelský subjekt, jednotlivce, obec. Dopad internalizace negativních externalit do nákladů jejich producentů. Strategie podniků v ochraně životního prostředí.5. EKONOMICKÉ OCEŇOVÁNÍ STATKU ŽP. Oceňování životního prostředí - tržní oceňování statku životního prostředí. Mimotržní oceňovací techniky využívané pro statky životního prostředí.6. EKONOMICKÉ NÁSTROJE V RÁMCI PŽP. Nástrojový mix - posouzení optimální skladby nástrojového mixu. Ekonomické nástroje - funkce, klasifikace ekonomických nástrojů. Konstrukce ekonomických nástrojů politiky životního prostředí.7. ENVIRONMENTÁLNÍ ÚČETNICTVÍ NA MIKRO ÚROVNI. Kvantifikace nákladů spojených s poškozováním životního prostředí způsobeným ekonomickým subjektem. Obvykle spojeno s environmentálním auditem.8. ENVIRONMENTÁLNÍ ÚČETNICTVÍ NA NH ÚROVNI. Účty přírodních aktiv v monetárních a fyzických jednotkách a náklady spojené s jejich degradací a čerpáním.9. Vstup ČR do Evropské unie. Ekonomické aspekty vstupu ČR do EU v oblasti tvorby a ochrany životního prostředí.

Literatura

US ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY. Guidelines for Preparing Economic Analyses. Washington: US Environmental Protection Agency, 2008. RITSCHELOVÁ, I. TOŠOVSKÁ, E.,SEJÁK J., HÁJEK M. Úvod do ekonomiky životního prostředí. Environmentální management 6. Ústí nad Labem: UJEP, 2004. ISBN 80-7044-581-5. FARSKÝ, M., RITSCHELOVÁ, I., SIDOROV, E. Úvod do environmentálního účetnictví. Environmentální management 10. Ústí nad Labem: UJEP, 2006. ISBN 80-7044-799-0.

Garant

doc. Ing. Karel Sellner, CSc.

Vyučující

Ing. Daniela VysloužilováIng. Daniela Vysloužilová