Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technika prostředí (KSM / BU022)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSM / BU022 - Technika prostředí, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy z oblasti pracovního (obytného) prostředí, základní hygienické požadavky a předpisy. Osvětlení - umělé, přirozené a sdružené, základní hygienické požadavky na osvětlení dle druhu činnosti.2. Větrání a klimatizace, význam pro vytváření vhodného pracovního a obytného prostředí, základní principy větracích a klimatizačních soustav.3. Vytápění. Sdílení tepla mezi člověkem a okolím, zjednodušená rovnice tepelné pohody, princip výpočtu tepelných ztrát druhy ztrát, základní typy otopných soustav4. Základní pojmy v oblasti životního prostředí, definice, základní legislativa na ochranu životního prostředí, složky životního prostředí, kvalita životního prostředí5. Složky životního prostředí - ovzduší, procesy znečišťující ovzduší, hlavní škodliviny. důsledky znečišťování, způsoby snižování emisí plynných i tuhých škodlivin6. Složky životního prostředí - voda, znečišťováni podzemních a povrchových vod, základní principy čištění průmyslových i komunálních odpadních vod7. Složky životního prostředí - horninové prostředí, půdy, znečišťování půd a horninového prostředí odpady, způsoby nakládání s odpady - základní principy maloodpadových a bezodpadových technologií, zneškodňování odpadů8. Hluk a vibrace, metody stanovení hladiny hluku, metody snižování hluku a vibrací v pracovním i venkovním prostředí. Ionizující záření v životním prostředí - zdroje, vlivy9. Řešení ekologických problémů v průmyslu, hodnocení vlivů průmyslové výroby na životní prostředí (EIA). Informační systémy v oblasti životního prostředí10. Ekologické řízení podniku, princip ISO 14001, systém ekologického managamentu (EMS), systém ekologického managamentu a auditu (EMAS), ekologický audit. Základní principy trvale udržitelného rozvoje

Literatura

Herčík, Lapčík, Obroučka. Ochrana životního prostředí. 1994. Smolík, J. Technika prostředí. Šauer a kol. Úvod do ekonomiky životního prostředí. 1997. Brož, K. Vytápění. 1998.

Garant

doc. Ing. Josef Soukup, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Josef Soukup, CSc.doc. Ing. Josef Soukup, CSc.