Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Strojní součásti I (KSM / KB017)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSM / KB017 - Strojní součásti I, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětu:1. Úvod. Technická dokumentace ve výrobním procesu, její členění, tvorba a rozdělení, použití počítačové techniky.2. Technická normalizace, její účel a předmět, normy mezinárodní a národní, druhy a členění technických norem ČSN, vyvolená čísla a normální rozměry.3. Lícování: soustava tolerancí a uložení ISO. Vztah přesnosti obrábění a tolerancí, mezní úchylky, vybraná uložení, úchylky netolerovaných rozměrů. Tolerance pro závity a úhly.4. Geometrické tolerance : úchylky tvaru a směru, úchylky polohy a házení, předepisování jakosti povrchu. Analýza jednoduchého strojního systému.5. Namáhání strojních součástí, druhy namáhání, dovolené napětí, bezpečnost. Základní druhy spojování strojních součástí, spoje nerozebíratelné a rozebíratelné.6. Nerozebíratelné spoje. Druhy svarů, pevnostní výpočet svarů, statické a dynamické zatížení.7. Svary namáhané krutem. Pájení, druhy, výpočet. Lepení součástí, lepidla.8. Spoje protknutím. Šrouby a matice, druhy závitů. Silové poměry na šroubu, pevnostní výpočet šroubů. Utahovací moment a svěrná síla.9. Šrouby a matice. Pohybové šrouby, výpočet a účinnost. Lícování závitů. Jištění šroubových spojů.10. Dimenzování šroubových spojů při dynamickém namáhání, smyčkový diagram.11. Výpočet vhodného předpětí dynamicky namáhaných šroubových spojů.12. Kolíky a čepy, dimenzování kolíkové pojistové spojky. Užití kolíků k centrování rovinných ploch.

Literatura

Kolektiv. Slovník spisovné češtiny. 1995. Kříž, R., Vávra, P. Strojírenská příručka. 1995. Grečenko, A. Strojní součásti II, ÚTŘV UJEP. 2000. Drastík, F. Technické kreslení podle mezinárodních norem I. 1994. Pospíchal, J. Základy konstruování. Technické výkresy. zobrazování a kótování. 1998.

Garant

prof. Ing. Alexandr Grečenko, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Alexandr Grečenko, DrSc.Ing. Martin Svoboda, Ph.D.