Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Inženýrská statistika (KSM / KY007)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSM / KY007 - Inženýrská statistika, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Statistické tabulky. GrafyStatistické řady. Třídění. Rozdělení četností. Měření koncentrace.Teoretická rozdělení náhodných veličin a příklady jejich výskytu v inženýrské praxi. (Např. rozdělení alternativní, hypergeometrické, binomické, Poissonovo, multinomické, exponenciální, Weibullovo.)Přesnost měření a statistické výpočty. Základy teorie chyb.Teorie odhadu pro základní statistické charakteristiky, intervaly spolehlivosti.Testování statistických hypotéz. Předpoklady, principy, parametrické a neparametrické testy.Analýza rozptylu a metody plánování experimentu.Metody zkoumání závislostí. Jednoduchá a mnohonásobná regresní a korelační analýza, předpoklady nutné pro její úspěšnou aplikaci v praxi. Analýza závislosti mezi kvalitativními proměnnými.Časové řady. Diagram Z, vyrovnávání časových řad různými typy křivek, problematika určení trendu a jeho extrapolace.Indexní metody, indexy extensivních a intenzivních veličin, příklady použití v inženýrské analýze.Statistická regulace procesu. Princip, regulační meze a kriteria. Statistická přejímka. Principy, sestavení přejímacího plánu při přejímce srovnáním a při přejímce měřením.Základy ovládání statistického softwaru STATISTICA a jeho použití při řešení problémů inženýrské praxe.Základy ovládání statistického modulu softwaru MS excel.

Získané způsobilosti

Kompetence v oblasti inženýrské statistiky; student bude schopen samostatně řešit praktické úlohy týkající se této problematiky.

Literatura

Šikulová, Karpíšek. Matematika IV. - Pravděpodobnost a matematická statistika, VUT Brno, Brno, 1990. Likeš, Machek. Počet pravděpodobnosti, SNTL, Praha, 1981. Jarošová. E. Statistika B - řešené příklady. 1994. Hindis R., Hronová S., Seger J. Statistika pro ekonomy- Vyd. 3. 2003. Cyhelský, L. Statistika v příkladech. 1985.

Požadavky

Nutnou podmínkou k získání zápočtu je alespoň 70% účast na seminářích. Dále, zápočet bude udělen pouze v případě, že student uspěje alespoň u 70% testů a domácích cvičeních.

Garant

doc. RNDr. Tomáš Zdráhal, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Tomáš Zdráhal, CSc.doc. RNDr. Tomáš Zdráhal, CSc.