Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diagnostika a zkoušení vozidel (KSM / KY059)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSM / KY059 - Diagnostika a zkoušení vozidel, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět seznamuje studenty s významem a základy zkoušení motorových vozidel. Seznámí se s druhy a podmínkami zkoušek (zkoušky jízdních vlastností, výkonové a brzdné zkoušky, měření vnějšího a vnitřního hluku, stability a řízení, zkouškami ústrojí a dílů, apod.), s měřením a vyhodnocováním dat. Pozornost je věnována i diagnostice automobilů.1. Základní pojmy, druhy a podmínky zkoušek, měření a vyhodnocování dat, přenos dat, chyby měření.2. Měření hmotnostních parametrů vozidel, těžiště a momentů setrvačnosti.3. Měření základních výkonových parametrů (otáček, rychlosti, zrychlení, výkonu, spotřeby paliva).4. Vozidlové zkušebny, jízdní simulátory, klimatické a vzdušné tunely.5. Vozidlové zkušebny (malé a velké), provedení, použití. Měření hluku (vnějšího a vnitřního).6. Zkoušení brzdových soustav, diagnostika brzdových soustav.7. Zkoušky odpružení a tlumičů, pohodlí jízdy, plavnost jízdy, zkoušky řiditelnosti.8. Zkoušení a diagnostika převodového ústrojů, spojek, diagnostika pneumatik, vyvažování pneumatik, Zkoušky bezpečnosti vozidel.9. Automobilová diagnostika, základní měřící přístroje pro diagnostiku, diagnostika motoru.10. Diagnostika zapalovacích a vstřikovacích soustav, měření emisí vozidlových motorů, měření kouřivosti vznětových motorů.11. Diagnostika topení a chlazení, diagnostické linky. Evropská palubní diagnostika EOBD.

Získané způsobilosti

Student se seznámí se základy konstruování a principy navrhování vozidel, tyto znalosti si prohloubí v oblasti zkoušení a diagnostiky jejich vlastností. Tyto znalosti pak umí aplikovat na všechny procesy navrhování, zkoušení, případně diagnostiky jednotlivých částí vozidel, jejich provozních a užitných vlastností.

Literatura

Škapa, P. Bezpečnost a zkoušen vozidel, VŠB TU Ostrava. VLK, F. Zkoušení a diagnostika motorových vozidel. Nakladatelství Vlk, Brno, 2001. ISBN 80-238-6573-0. ISBN 80-238-6573-0.

Garant

doc. Ing. Josef Soukup, CSc.