Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnost a spolehlivost ve výrobě (KSM / NK023)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSM / NK023 - Bezpečnost a spolehlivost ve výrobě, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod - základní problematika bezpečnosti práce, základní pojmy, ´úvod do analýzy rizikových faktorů2. Řídící systém bezpečného provozu podniku - Základní principy řízení bezpečnosti, management řízení rizika3. Legislativa pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci, strojů a strojních systémů, chemických látek, havárií, Evropská legislativa, národní legislativa, předpisy, normy4. Postup při posuzování a řízení rizika - činnosti vykonávané v rámci posuzování rizika, zajištění informací pro posuzovatele, kdo vykonává činnosti v rámci posuzování rizika, analýza, identifikace nebezpečí, identifikace a analýza ohrožení, metody pro hodnocení nebezpečí5. Metody posuzování rizika I - metody používané pro analýzu rizik, metoda FMEA, FMECA, FTA, ETA7. Metody posuzování rizika II - metody používané pro analýzu rizik, HAZOP, kombinované metody, posuzování průmyslových havárií8. Management spolehlivosti a jakosti - řízení spolehlivosti, péče o jakost, kvalitu, management spolehlivosti, spolehlivost technických objektů9. Ochrana pracovního prostředí - pracovní prostředí, rizikové práce, chemické škodliviny, ochrana PP, větrání a klimatizace, odlučování tuhých a plynných škodlivin, osvětlení, hluk a vibrace10. Rizika při manipulaci s chemickými látkami - základní pojmy, nebezpečné chemické látky, klasifikace nebezpečných látek, nakládání s nebezpečnými látkami, označování chemických látek, zakázané látky, přeprava10. Požární bezpečnost - hoření, požár, dynamika požáru, havarijní požární připravenost, požární vybavení. Prevence havárií - hodnocení rizik závažné havárie, prevence, havarijní připravenost a havarijní plán11. Bezpečnost technických systémů - bezpečnostní požadavky na strojní zařízení, základní pojmy, rozdělení strojů, zdvíhací stroje, věžové jeřáby, technické požadavky na vyjmenovaná (vyhrazená) strojní zařízení - bezpečnostní zásady

Literatura

Šilhová, K. Bezpečnost práce - součást řízení podniku. 1995. Damec, J. Bezpečnost technologií. Spolehlivost a diagnostika. skriptum. 1989. Spolehlivost automatických výrobních systémů. 1984. Starý, I. Spolehlivost systémů. 1998. Mykyska, A. Spolehlivost technických systémů. 2000.

Garant

Ing. Blanka Skočilasová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Blanka Skočilasová, Ph.D.