Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Automatizace a robotika výr. systémů (KSM / NP022)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSM / NP022 - Automatizace a robotika výr. systémů, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:1. Úvod do automatizace výrobních linek, technologických celků a jednoúčelových strojů, definice základních pojmů automatizační techniky, časové využití výrobních zařízení, důvody pro zavádění automatizace do výrobních procesů.2. Realizace automatizovaných systémů. Tvrdá automatizace (jednoúčelové a stavebnicové stroje), nepružná automatizace (vačkové stroje, kopírovací stroje), pružná automatizace a PLC prvky.3. Řídící systémy pro výrobní technologie - releové systémy, NC, CNC, PLC, struktura PLC systémů4. Základy přípravy algoritmů a tvorby SW pro PLC prvky, HW struktura PLC systémů, popis vstupů a výstupů PLC prvků. SCADA systémy, jejich využití v průmyslové automatizaci, vazby na PLC řízení, výhody SCADA systémů.5. Normalizované signály v automatizační technice, digitální a analogové signály a jejich přenos a zpracování pro přenos informací do automatizační úlohy.6. Snímací prvky a jejich principy u nejčastěji používaných snímačů v automatizaci - indukční, optické, kapacitní atd. - pro digitální signály7. Snímací prvky a jejich principy u nejčastěji používaných snímačů v automatizaci - indukční, optické, kapacitní, teplotní, tlakové a vzdálenostní odměřování - pro analogové signály.8. Akční členy používané v současné automatizaci na výrobních linkách a celcích, jejich rozdělení a principy.9. Akční členy - elektromotory, servomotory,krokové motory, servoaktuátory pneumatické, hydraulické, smíšené a ostatní - jejich principy a způsoby řízení10. Robotické systémy, jejich použití v průmyslové automatizaci, zásady jejich navrhování, principy a struktura robotických systémů11. Algoritmizace, základní přehled a seznámení s programováním PLC prvků, HMI prvků, moderní způsoby řízení výrobních procesů. Zásady pro navrhování architektury a struktury automatizační úlohy.

Literatura

Chvála, B., Nedbal, J., Dunay, G. Automatizace. 1985. Houša, J. Konstrukce číslicově řízených obráběcích strojů. 1985. Šmejkal, L. Kurs číslicového řízení obráběcích strojů. 1980. Follprecht, J., Zahradník, J. Řízení obráběcích strojů. 1970. Follprecht, J. Řízení strojírenských provozů. 1984. Vlach, B. Technologie obrábění na číslicově řízených strojích. 1982.

Garant

Ing. Jan Štěrba

Vyučující

Ing. Jan ŠtěrbaIng. Jan Štěrba