Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prostředky pro silniční dopravu (KSM / NP053)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSM / NP053 - Prostředky pro silniční dopravu, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět podává informace o dopravních prostředcích používaných pro dopravu po silnicích. Studenti se seznámí se základními požadavky na motorová vozidla, stručně i s jejich konstrukcí a teorií.1. Úvod do problematiky motorových vozidel, základní požadavky na motorová vozidla2. Kola, pneumatiky (označování, profily, opotřebení), zavěšení a uložení kol.3. Odpružení vozidel.4. Řízení vozidel, geometrie řízených a neřízených kol, atd.5. Brzdová soustava, uspořádání, požadavky, atp.6. Jízdní odpory, vnější síly a momenty působící na vozidlo. Stabilita automobilu atd.7. Koncepce vozidel (uspořádání pohonu, řízení).8. Motor, základní druhy automobilových motorů jejich uspořádání, požadavky na motory, teoretické a skutečné oběhy.9. Spojky a převodová ústrojí motorových vozidel (volba počtu převodových stupňů a jejich odstupňování.10. Komfortní a informační systémy motorových vozidel.11. Vliv silniční dopravy na životní prostředí, nové směry vývoje pohonu motorových vozidel (elektromobily, vodíkový pohon, palivové články, biopaliva, hybridní pohony).

Literatura

Vlk, F. Karosérie motorových vozidel. Nakladatelství VLK, Brno. Vlk, F. Koncepce motorových vozidel. Nakladatelství VLK, Brno. Vlk, F. Podvozky motorových vozidel. 2002. Vlk, F. Převodová ústrojí motorových vozidel. 2002.

Garant

doc. Ing. Josef Soukup, CSc.