Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Numerické metody a statistika (KSM / PB027)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSM / PB027 - Numerické metody a statistika, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prezentace dat, statistické míry a charakteristiky. Vybraná rozdělení náhodných veličin - alternativní, binomické, geometrické, hypergeometrické a Poissonovo rozdělení. Exponenciální, normální a normované normální rozdělení. Náhodný výběr bodový odhad. Výběrové charakteristiky a jejich vlastnosti, výběrová rozdělení, vlastnosti bodových odhadů. Intervaly spolehlivosti pro parametry normálního rozdělení a pro parametr alternativního rozdělení. Testování hyotéz o parametrech normálního rozdělení a o parametru alternativního rozdělení.Numerické metody a chyby v numerických výpočtech. Řešení nelineárních rovnic. Řešení soustav lineárních rovnic - přímé a iterační metody. Interpolace a aproximace funkcí. Numerické integrování a derivování. Řešení počátečních úloh pro obyčejné diferenciální rovnice.

Získané způsobilosti

Kompetence v oblasti základů statistiky a základů numerické matematiky; student bude schopen samostatně řešit praktické úlohy týkající se těchto problematik.

Literatura

Studijní literatura (viz níže uvedené tituly) z projektu ESF řešeného na VŠB TU Ostrava. Míka S. Numerické metody algebry. SNTL, Praha, 1985. Přikryl P. Numerické metody matematické analýzy. SNTL, Praha, 1988. Vitásek E. Numerické metody. SNTL, 1987. Ralston A. Základy numerické matematiky. Academia, Praha, 1978.

Požadavky

Nutnou podmínkou k získání zápočtu je alespoň 70% účast na seminářích. Dále, zápočet bude udělen pouze v případě, že student v rámci kontrolního testu vyřeší alespoň 2 ze 3 zadaných úloh - jedná se o mírné modifikace úloh, které jsou formulovány v závěru každé příslušné kapitoly obou učebních textů základní literatury - viz složka Dokumenty a odkazy. Je proto doporučeno si všechny zde uvedené úlohy samostatně vyřešit; při testu bude možno tato VLASTNÍ řešení použít - bude však nutno prokázat aktivní porozumění předvedených řešeních! V případě zkoušky bude nutno prokázat základní znalost látky (především definic a vět (bez důkazů)) v rozsahu příslušných kapitol obou textů základní literatury.

Garant

doc. RNDr. Tomáš Zdráhal, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Tomáš Zdráhal, CSc.RNDr. Olga Majlingová, PhD.doc. RNDr. Tomáš Zdráhal, CSc.