Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Strojní součásti II (KSM / PB029)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSM / PB029 - Strojní součásti II, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětu:1. Úvod, princip dimenzování komponent na základě rozboru zatížení a vlastností materiálu, dovolené namáhání, bezpečnost, součásti konstrukční dokumentace pro výrobu, normalizace, spoje materiálové: svary, pájení a lepení.2. Spoje protknutím: závity, šrouby a matice s příslušenstvím, svěrná síla a utahovací moment, pohybové šrouby, kolíky, nýty.3. Spoje obemknutím: hřídel s nábojem na kuželu, nalisovaným, na peru a na drážkách, dělená objímka stažená šrouby.4. Osy a hřídele: pevnost statická i dynamická, vliv vrubů, průhyb osazeného hřídele na dvou podpěrách, kritické otáčky a principy vyvažování.5. Ložiska a hřídelová těsnění: druhy tření, ložiska kluzná a valivá, vlastnosti maziv, těsnící součásti, centrování ložisek, vík a přírub.6. Ozubená kola I: převod, přenos momentu a výkonu, druhy ozubených kol, vytvoření a záběr evolventního ozubení, čelní kola s přímými zuby, rozměrové veličiny, korekce proti podříznutí, úprava osové vzdálenosti, vnitřní ozubení.7. Ozubená kola II: čelní kola se šikmými zuby, rozměry, korekce, šroubová kola, síly od ozubení, pevnost a otlačení zubů, návrh ozubení.8. Ozubená kola III: kuželová kola zejména s přímým ozubením, šnekový převod, druhy šneků a kol, provedení ozubených kol, údaje na výkresech, materiály, lícování čelních kol, kontrolní měření zubů, mazání.9. Konstrukce tuhých převodů, planetová soukolí.10. Ohebné převody: lana, řemeny, řetězy, variátory.11. Spojky neovládané různého určení, vinuté pružiny a kloubové hřídele.12. Spojky ovládané mechanicky a hydraulicky, hydrodynamické spojky.13. Brzdy: pásová, čelisťová, kotoučová, hydrodynamická (retardér).

Literatura

Grečenko, A. Strojní součásti. 2000. Jančík, L., Zýma, J. Části a mechanizmy strojů. 1996. Kolektiv. Slovník spisovné češtiny. 1995. Kolektiv. Strojírenská příručka, zejména svazky 5 a 6. 1994. Křivý, J. Výběr z norem pro konstrukční cvičení. Sešit č. 3. Součásti pohonů. 1997.

Garant

prof. Ing. Alexandr Grečenko, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Alexandr Grečenko, DrSc.Ing. Martin Svoboda, Ph.D.