Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technika prostředí (KSM / PB055)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSM / PB055 - Technika prostředí, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětu:1. Základní pojmy z oblasti pracovního (obytného) prostředí, základní hygienické požadavky a předpisy. Osvětlení - umělé, přirozené a sdružené, základní hygienické požadavky na osvětlení dle druhu činnosti.2. Větrání a klimatizace, význam pro vytváření vhodného pracovního a obytného prostředí, základní principy větracích a klimatizačních soustav.3. Vytápění. Sdílení tepla mezi člověkem a okolím, zjednodušená rovnice tepelné pohody, princip výpočtu tepelných ztrát druhy ztrát, základní typy otopných soustav4. Základní pojmy v oblasti životního prostředí, definice, základní legislativa na ochranu životního prostředí, složky životního prostředí, kvalita životního prostředí5. Složky životního prostředí - ovzduší, procesy znečišťující ovzduší, hlavní škodliviny. důsledky znečišťování, způsoby snižování emisí plynných i tuhých škodlivin6. Složky životního prostředí - voda, znečišťováni podzemních a povrchových vod, základní principy čištění průmyslových i komunálních odpadních vod7. Složky životního prostředí - horninové prostředí, půdy, znečišťování půd a horninového prostředí odpady, způsoby nakládání s odpady - základní principy maloodpadových a bezodpadových technologií, zneškodňování odpadů8. Hluk a vibrace, metody stanovení hladiny hluku, metody snižování hluku a vibrací v pracovním i venkovním prostředí. Ionizující záření v životním prostředí - zdroje, vlivy9. Řešení ekologických problémů v průmyslu, hodnocení vlivů průmyslové výroby na životní prostředí (EIA). Informační systémy v oblasti životního prostředí10. Ekologické řízení podniku, princip ISO 14001, systém ekologického managamentu (EMS), systém ekologického managamentu a auditu (EMAS), ekologický audit. Základní principy trvale udržitelného rozvoje

Literatura

Skočilasová, B. Technika prostředí, UJEP Ústí n. L., 2012. Herčík, Lapčík, Obroučka. Ochrana životního prostředí. 1994. Smolík, J. Technika prostředí. Šauer a kol. Úvod do ekonomiky životního prostředí. 1997. Brož, K. Vytápění. 1998.

Garant

Ing. Blanka Skočilasová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Blanka Skočilasová, Ph.D.Ing. Jan Kampo