Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tepelná technika I. (KSM / PB117)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSM / PB117 - Tepelná technika I., Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět seznamuje posluchače se základními druhy výměníků tepelné energie používaných v energetických hospodářstvích a s výpočtem jejich základních parametrů. Jedná se zejména o výměníky kapalina-kapalina; plyn-kapalina; plyn-plyn; vysokotlaké výměníky; rotační výměníky apod.1. Úvod do problematiky výměníků tepla, jejich základní rozdělení a použití.2. Tepelné výpočty výměníků tepla, návrhový a kontrolní výpočet - postup. Řešení pomocí bezrozměrných veličin, stanovení součinitele přestupu a prostupu tepla.3. Přestup tepla při varu a při kondenzaci. Druhy a režimy varu4. Rekuperační výměníky. Trubkové výměníky, konstrukce, provedení, základní výpočet.5. Trubkový výměník parní výměník. Deskové výměníky - zvláštnosti navrhování a výpočtu6. Rekuperační výměníky při změněných podmínkách provozu. Regenerační výměníky tepla, konstrukce, základní tepelná bilance.7. Směšovací výměníky, konstrukce, provedení. Přestup tepla a hmoty u směšovacích výměníků.8. Vlhčení vzduchu, ventilátorové chladicí věže, chladicí věže s přirozeným tahem.9. využití výpočetní techniky při navrhování výměníků tepla. Program Excel, Femina, Comsol.

Literatura

Žitný, R. FEMINA. ČVUT Praha, 2002. Žitný, R. FEMINA 2.2, FEMINA 3.0. Free software. Sazima, M. a kol. Sdílení tepla. SNTL Praha, 1993. Šesták, J., Žitný, R. Výměníky tepla, odpařování, sušení, průmyslové pece a elektrický ohřev. Skripta. Vydavatelství ČVUT Praha, 2000.

Garant

doc. Ing. Josef Soukup, CSc.

Vyučující

Ing. Blanka Skočilasová, Ph.D.Ing. Blanka Skočilasová, Ph.D.