Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konstruktivní geometrie (KSM / PX003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSM / PX003 - Konstruktivní geometrie, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Plošné obrazce: přímka, trojúhelník a kružnice, příslušné věty s aplikacemi.2. Konstrukce kuželoseček, oskulační kružnice.3. Vybrané technicky významné křivky: cykloida, epicykloida, hypocykloida, evolventa, evoluta, spirály. Ponceletova konstrukce.4. Prostorové obrazce: povrch, objem, řezy.5. Aplikace trigonometrie: rozklad vektorů, řešení trojúhelníků, věty a vzorce trigonometrie.6. Základní axiomy a věty prostorové geometrie.7. Mongeovo promítání: bod a přímka, vzájemná poloha dvou přímek, rovina, její možné polohy, stopníky, stopy, hlavní přímky, poloha bodu a roviny.8. Mongeovo promítání: poloha bodu a roviny, přímka a rovina, průsečík přímky s rovinou, vzdálenost bodu od roviny.9. Mongeovo promítání: vzájemná poloha dvou přímek, geometrické útvary v obecné rovině, průsečnice dvou rovin, konstrukce průseku dvou rovinných útvarů.10. Mongeovo promítání: jednoduchá tělesa - krychle, hranol, jehlan, kužel, jejich konstrukce v obecné poloze.11. Mongeovo promítání: rovina a těleso, průnik (řez) roviny tělesem, otáčení a sklápění rovinných útvarů.12. Mongeovo promítání: průnik těles, řezy těles a rozviny ploch.13. Axonometrie: body a průměty, přímky a stopníky, roviny a stopy, tělesa.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti pro řešení vzdálenosti a vzájemné polohy bodů, přímek a rovin, průsečíků přímky s rovinou a průniky rovin. Student dokáže řešit konstrukci těles, jejich řezy a průniky a rozviny plášťů.

Literatura

Urban. Deskriptivní geometrie I, II. SNTL/Alfa, Praha, libovolné vydání. 1972. Píska, R., Medek, V. Deskriptivní geometrie I. SNTL, Praha. 1972. Vysloužil, T., Hralová, I. Konstruktivní geometrie část I, UJEP Ústí n. L., 2012. Vysloužil, T., Hralová, I. Konstruktivní geometrie část II, UJEP Ústí n. L., 20012. Bayer, Z., Janovec, J. Úvod do inženýrské geometrie, 2. přepracované vydání UJEP Ústí n. L., 2009.

Garant

Ing. Tomáš Vysloužil, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš Vysloužil, Ph.D.Mgr. Irena Hralová