Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do strojnictví (KSM / PX005)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSM / PX005 - Úvod do strojnictví, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětu:1. Vývoj techniky, rozvoj věd, účinnost strojů2. Technické materiály, rozdělení, výroba, namáhání strojních součástí3. Technické materiály, zkoušení materiálů, technické materiály pro strojírenskou výrobu, značení materiálů4. Technologie používané pro zpracování technických materiálů ve strojírenství, tepelné zpracování, ochrana proti korozi5. Strojní součásti, charakteristika základních strojních součástí a jejich použití6. Stroje, rozdělení, výrobní stroje a zařízení - přehled7. Motory, rozdělení, vodní motory, tepelné motory (spalovací a parní), základní princip, příklady8. Stroje zdvihací a dopravní, rozdělení, přehled používaných strojů9. Stroje k dopravě tekutin, základní přehled používaných čerpadel a kompresorů10. Elektrotechnika, základní pojmy, elektrické stroje, rozdělení, použití ve strojírenské výrobě11. Obnovitelné zdroje nergie, rozdělení, hlavní využívané druhotné zdroje energie, nové zdroje (palivové články, TEM a MHD generátory - princip).

Získané způsobilosti

- student chápe problematiku základů strojírenství, získá vstupní minimum, které je potřebné pro jeho technický rozvoj v dalších předmětech bakalářského studia na technické škole (strojní součásti, hydromechanika, termomechanika apod.)- student si osvojí základní problematiku oboru strojírenství, orientuje se v základních technologických metodách používaných ve strojírenství

Literatura

Kováček, F. Stručný přehled dějin techniky. 1989. Soukup., J., Svoboda, M. Úvod do strojnictví a elektrotechniky, UJEP Ústí n. L., 2013. Grečenko, A., Soukup, J. Úvod do strojnictví, skriptum FVTM UJEP, 2007. Tondt, L. Věda, technika a společnost, 1994. Zeithammer, K. Vývoj techniky. 1997.

Garant

doc. Ing. Josef Soukup, CSc.

Vyučující

Ing. Martin Svoboda, Ph.D.Ing. Valerie ČernohlávkováIng. Lenka RychlíkováIng. Martin Svoboda, Ph.D.