Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Automatizace výrobních strojů (KSM / PY037)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSM / PY037 - Automatizace výrobních strojů, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do automatizace výrobních linek, technologických celků a jednoúčelových strojů, definice základních pojmů automatizační techniky, časové využití výrobních zařízení, důvody pro zavádění automatizace do výrobních procesů.2. Realizace automatizovaných systémů. Tvrdá automatizace (jednoúčelové a stavebnicové stroje), nepružná automatizace (vačkové stroje, kopírovací stroje), pružná automatizace a PLC prvky.3. Řídící systémy pro výrobní technologie - releové systémy, NC, CNC, PLC, struktura PLC systémů4. Základy přípravy algoritmů a tvorby SW pro PLC prvky, HW struktura PLC systémů, popis vstupů a výstupů PLC prvků. SCADA systémy, jejich využití v průmyslové automatizaci, vazby na PLC řízení, výhody SCADA systémů.5. Normalizované signály v automatizační technice, digitální a analogové signály a jejich přenos a zpracování pro přenos informací do automatizační úlohy.6. Snímací prvky a jejich principy u nejčastěji používaných snímačů v automatizaci - indukční, optické, kapacitní atd. - pro digitální signály7. Snímací prvky a jejich principy u nejčastěji používaných snímačů v automatizaci - indukční, optické, kapacitní, teplotní, tlakové a vzdálenostní odměřování - pro analogové signály8. Akční členy používané v současné automatizaci na výrobních linkách a celcích, jejich rozdělení a principy.9. Akční členy - elektromotory, servomotory, krokové motory, servoaktuátory pneumatické, hydraulické, smíšené a ostatní - jejich principy a způsoby řízení10. Robotické systémy, jejich použití v průmyslové automatizaci, zásady jejich navrhování, principy a struktura robotických systémů11. Algoritmizace, základní přehled a seznámení s programováním PLC prvků, HMI prvků, moderní způsoby řízení výrobních procesů. Zásady pro navrhování architektury a struktury automatizační úlohy.

Získané způsobilosti

Studenti tohoto předmětu by měli získat znalosti z oblasti automatizovaných systémů výroby, řídících systémů, navrhování a konstrukce prvků procesní instrumentace jak na straně senzoriky a měření, tak na straně akčních členů. V řídících systémech pak dovednosti návrhů HW části PLC prvků dle zadání automatizační úlohy, orientace a tvorba základní algoritmizace úloh v normovaných programovacích jazycích pro PLC prvky. Schopnost konstrukce vizualizačního systému, orientace v robotických systémech (SCARA, DELTA a ostatní robotické systémy) a základní znalosti systémů pro programování a parametrizování pohybů robotů.

Literatura

Novák, P. Mobilní roboty, SNTL, Praha, 1983. Šmejkal, L., Martinásková, M. PCL a automatizace, BEN, Praha, 2007. Soukup, J., Skočilas, J. Technická měření, UJEP Ústí nad Labem, 2014. Pech, J. Teorie automatického řízení, ČVUT Praha, 1998. Švarc, I. Teorie automatického řízení I-II, VUT Brno, 1993.

Garant

Ing. Jan Štěrba

Vyučující

Ing. Jan ŠtěrbaIng. Jan Štěrba