Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dílenská praxe (KTMI / BK015)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTMI / BK015 - Dílenská praxe, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Poučení o bezpečnosti práce v dřevodílně a kovodílně při ručním a strojním opracování dřeva a kovů. Protipožární bezpečnostní předpisy, organizace výuky, dílenský řád.2. Nářadí a nástroje pro ruční a strojní opracování dřeva a kovů. Měření, orýsování, oddělování materiálu řezáním. Pilování, rašplování, dotváření konečného tvaru, rozměru nebo jakosti výrobku. Dokončovací operace, broušení, brusný papír, brusné plátno. Spojování dřeva, přeplátovaný spoj, čep a rozpor, dvojitý čep a rozpor, šikmý čep a rozpor, možnosti lepení dřeva, možnosti spojování dřeva pomocí hřebíků a vrutů, možnosti spojování OSB desek. Nácvik dovedností.3. Kotoučová pila stolová, vodorovná frézka srovnávací, pásová pila, svislá frézka profilovací, vrtačka vodorovná, nácvik dovedností.4. Měření, rýsování, důlčíkování a oddělování materiálu řezáním, sekáním a ručním stříháním. Práce s měděným, hliníkovým, mosazným a ocelovým drátem. Tvarování drátu ve svěráku, kleštěmi, pomocí přípravků. Řezání závitů ruční, rozdělení závitů, jejich určení a měření. Výroba závitu vnitřního a vnějšího. Pájení naměkko a natvrdo. Účel a podstata pájení. Nářadí a pomůcky pro měkké pájení. Nácvik dovedností.5. Soustružení. Frézování. Broušení. Popis hlavních částí strojů, upínání materiálu, nástrojů, nářadí. Volba optimálních řezných podmínek. Ukázky základních soustružnických. Nácvik dovedností.6. Praktické použití nacvičovaných dovedností. Práce strojního charakteru pro potřebu výuky a výzkumu.

Literatura

Holešovský, F., Stančík, L. Technická praktika 4. Strojní obrábění kovů. UJEP, Ústí n.L. 1993. Holešovský, F. Technologie obrábění, UJEP, Ústí n. L. 1991.

Garant

PhDr. Jan Novotný, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří Břehovský, Ph.D.