Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Strojírenská technologie pro dopravu (KTMI / KB080)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTMI / KB080 - Strojírenská technologie pro dopravu, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Souhrnný přehled základních výrobních technologií2. Ukázky výrobních technologii dopravních prostředků a nové trendy v dopravě z hlediska materiálového a technologického.3. Význam slévárenství, vznik a historie slévárenství, charakteristika atd.4. Progresivní technologie výroby forem, vytavitelný a vypařitelný model, metoda C-Croning atd.,5. Progresivní technologie odlévání a jejích využití pří výrobě automobilových součásti.6. Vady odlitků, nápravná opatření k zamezení vzniku vad, slévárenské materiály, jejich vlastnosti, železné a neželezné kovy atd.7. Výroba tekutého kovu, ošetřování a rafinace taveniny, filtrace, modifikování, očkování, zařízení k tavení a lití kovu, atd., počítačové simulační programy pro odlévání8. Tváření materiálu, podstata a základní zákony plastické deformace, tvařitelnost a deformační odpor, procesy probíhající v materiálu, trvalá deformace, deformační textury.9. Změna vlastností a struktury při tváření za studena a za tepla, zpevňování a opevňování kovu po plastické deformaci za studena, zotavení a rekrystalizace, vliv tváření na strukturu a vlastnosti oceli, výroba plotovarů10. Tváření hliníku a jeho slitin, technologické tvářecí pochody, příklady využití při výrobě součásti pro dopravu.11. Chemické složení oceli ke tváření, vliv metalurgických činitelů na tvářitelnost oceli, válcování oceli a výrobky pro automobilový průmysl.

Literatura

Michna, Š., a kol. Encyklopedie hliníku, ADIN. Prešov, 2005. Š. Michna, I. Nová. Technologie a zpracování kovových materiálů, 2008. 2008. BLAŠČÍK, E., POLÁK, K. Teória tvárnenia. Celostátní učebnice, SNTL Praha, 1985. 1985. I. NOVÁ. Teorie slévání I. Liberec 2006. 2006. FOREJT, M. Teorie tváření, FS VUT Brno, 1992. 1992. ŽÍDEK, M. , DĚDEK, V., SOMMER, B. Tváření oceli. SNTL Praha, 1985. 1985.

Garant

doc. Ing. Štefan Michna, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Štefan Michna, Ph.D.