Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Koroze a ochrana materiálů (KTMI / KY019)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTMI / KY019 - Koroze a ochrana materiálů, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Koroze, druhy koroze, chemická a elektrochemická koroze podstata a mechanizmus.2. Rovnoměrná a nerovnoměrná koroze, mezikrystalová a transkrystalová koroze, koroze za napětí, selektivní a extrakční koroze, selektivní koroze, korozní únava, korozní praskání, zkoušky koroze.3. Atmosférická koroze, koroze ve vodě a půdní koroze. Vibrační koroze a kavitace.4. Termodynamická stálost a korozní ušlechtilost kovů. Pasivní stav. Diagramy E - pH pro některé kovy podle Pauraixa.5. Koroze u Fe slitin, korozivzdorné oceli, jednofázové, dvojfázové.6. Koroze u Al a jeho slitin, nikl a slitiny, měď a slitiny, olovo, titan.7. Povrch a povrchová vrstva materiálu, korozní a heterogenní reakce na povrchu kovů, termodynamika koroze, kinetika koroze, pasivita a podmínky pasivity.8. Povrchové úpravy, směry rozvoje technologií povrchových úprav, ovlivnění výběru úprav. Způsoby ochrany proti korozi, úprava korozního prostředí, volba materiálu, konstrukční a technologické řešení, elektrochemické ochrany, povrchové úpravy.9. Povrchové inženýrství, předběžná úprava povrchu, mechanická úprava, chemická úprava, chemicko-tepelné zpracování.10. Kovové povlaky, elektrolytické pokovování, chemické pokovování, žárové pokovování, chemické povlakování.11. Plátování, navařování, laserové vytváření povlaků, iontová implantace. Nekovové anorganické povlaky - konverzní povlaky a vrstvy.12. Anorganické nátěry a obklady. Organické povlaky - povlaky z nátěrových hmot.13. Dočasná ochrana výrobků a zboží, obaly, vliv skladování výrobků a jejich ochrana.

Literatura

nullKOCIH J., TULEJA S. Korózia a ochrana kovov. , 1998. 1997. Číhal, V. Korozivzdorné oceli a slitiny. 1999. Suchánek, V. a kol. Speciální technologie povrchových úprav. Skriptum. 1993. Podjuklová, J. Specielní technologie povrchových úprav. 1995. Kreibich,V. Teorie a technologie povrchových úprav. 1999.

Garant

Ing. Sylvia Kuśmierczak, Ph.D.

Vyučující

Ing. Sylvia Kuśmierczak, Ph.D.