Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analytické metody (KTMI / KY056)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTMI / KY056 - Analytické metody, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

11. Spektrofotometrie - interakce světla s hmotou, zaznamenává se intenzita světla. Analytické metody, při nichž dochází k výměně energie mezi zářením a zkoumanou látkou.2. Absorpční a emisní spektrální metody, elektromagnetické záření, elektromagnetické spektrum, Lambert-Beerův zákon3. Hmotnostní spektrometrie, atomová spektrometrie, princip atomové absorpční spektroskopie, její využití4. Rentgenová spektrální analýza5. UV a VIS spektrometrie, infračervená spektrometrie, princip a využiti6. Ramanova spektrometrie, nukleární magnetická rezonance7. Volumetrické metody ke stanovení neznámých koncentrací analyzovaných látek, odměrná analýza, princip titrace, využití.8. Potenciometrie elektrochemická metoda, bezproudé měření elektromotorického napětí, galvanické články, potenciálový rozdíl mezi indikační a referenční elektrodou9. Typy elektrod I.a II. řadu, princip měření a využití potenciometrie10. Chromatografie, metody založené na rozdělování látek mezi dvě fáze, ustavování rozdělovacích rovnováh vzorku mezi 2 fázemi (mobilní a stacionární)11. Principy rozdělení dle skupenství mobilní fáze, kapalinová - LC, plynová - GC, kolonová, papírová, tenkovrstevná - TLC12. Elektromigrační metody, kapilární zónová elektroforéza, izotachoforéza, izoelektrocká fokusace, princip separace nabitých částí vzorku dochází vlivem elektrického pole13. Kalorimetrické metody a radiochemické metody14. kontrolní analytické metody využívané v materiálovém inženýrství, v nových technologiích, stopová analýza v kontrole životního prostředí a jiné.

Literatura

P. Skočovský. Farebný kontrast v metalografickém mikroskopii, Slovmetal, Žilina, 1993. ISBN 80-966996-1-X. Š. Michna, S. Kuśmierczak. Metalografie a fraktografie, učební texty na CD, 2008. L. Ptáček a kol. Nauka o materiálu I., CERM S.R.O. Brno 2003. P. SKOČOVSKÝ, I. ŠIMAN. Štruktúrna analýza liatin , Alfa.

Garant

doc. Ing. Viktorie Weiss, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Viktorie Weiss, Ph.D.