Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konstrukční materiály a mezní stavy (KTMI / NK004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTMI / NK004 - Konstrukční materiály a mezní stavy, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vysokopevnostní oceli - TRIP, MARAGING, oceli mechanicko - tepelně zpracované.2. Ocele superhlubokotažné, refosforizované oceli, BH oceli. Oceli pro speciální použití v jaderné technice, pro dopravní prostředky.3. Nové typy litin. Vermikulární litina. Vermikulární litina legovaná Al, Cu a jinými prvky pro získání specifických vlastností. Bainitická (ADI litina), martenzitická litina.4. Slitiny neželezných kovů, slitiny titanu, niklu, hořčíku a hliníku. Slitiny pro výrobu součástí automobilů a letadel.5. Amorfy - amorfy čistých kovů a slitin. Využití amorfů. Porovnání materiálových charakteristik s kovy.6. Keramické materiály, konstrukční keramika, oxidová a neoxidová keramika.7. Uhlíkové materiály. Využití v kosmické technice.8. Materiály s tvarovou pamětí, biomateriály. Využití těchto materiálů v biomechanice a technice.9. Technické mezní stavy. Členění mezních stavů. Mezní stavy materiálů v konstr. pracích. Trvalá deformace - vliv teploty, struktury, rychlosti zatěžování.10. Degradace materiálů. Povrchové poškozování, abraze, eroze, koroze, kavitace, adheze.11. Lomy: teoretická pevnost materiálů, energetické podmínky šíření lomu, lomová houževnatost, druhy lomů - makroskopické, mikroskopické hodnocení. Únavové porušení. Tečení materiálu.12. Výběr a návrh materiálů pro vybrané konstrukce. Základní úvahy při volbě materiálů.

Literatura

JANOVEC, J., MACEK, K., ZUNA, P. Fyzikální metalurgie. ČVUT, Praha, 2008. Vojtěch, D. Materiály a jejich mezní stavy. VŠCHT, Praha, 2010. ISBN 978-80-7080-741-5.Arthur J. McEvily. Metal Failures: Mechanisms, Analysis, Prevention. Wiley, 2001. ISBN 978-0-471-41436-0.Ptáček, L. a kol. Nauka o materiálu I, CERM. Ptáček, L. a kol. Nauka o materiálu II, CERM. Brno, 1999. JANOVEC, J. a kol. Perspektivní materiály. ČVUT, Praha, 2008. KUNZ, J., LANGER, J. a kol. Základy lomové mechaniky. ČVUT, Praha, 2006.

Garant

Ing. Sylvia Kuśmierczak, Ph.D.

Vyučující

Ing. Sylvia Kuśmierczak, Ph.D.