Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika kovů (KTMI / NK040)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTMI / NK040 - Fyzika kovů, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vnitřní stavba kovů a slitin.2. Základy krystalografie,3. Dislokace, souvislost mezi dislokacemi a plastickou deformaci při tváření4. Způsoby zpevnění kovů.5. Precipitačně vytvrzované slitiny6. Krystalizace kovu a jejich slitin7. Hranice zrn: definice a základní popis. Vlastnosti hranic zrn: segregace a migrace.8. Difúze v pevných látkách.9. Chemicko - tepelné zpracování povrchů kovů a difúzní procesy v rámci tepelného zpracování kovů (nitridování, cementování, boridování).10. Způsoby a podstata povrchového opotřebení materiálů.11. Lomové porušení. Mechanizmus vzniku lomu, typy lomu a jejích původ. Podstata fraktografie a její využití.

Literatura

Š. Michna a kol. Encyklopedie hliníku,kapitola 4, 6, 7, 200. 2005. V. ZÁBAVNÍK, M. BURŠÁK. Materiál, tepelné spracovanie a kontrola kvality., TU Košice, 2004. 2004. V. MACHEK, J. SODOMKA. Nauka o materiálu, 1. část. ČVUT. 2001. J. Jech. Tepelné zpracování oceli. 1983. M. ŽÍDEK, V. DĚDEK, B. SOMMER. Tváření oceli. SNTL Praha. 1985. T. GRÍGEROVÁ, T. a kol. Zlivárenstvo neželezných kovov. 1988. Š. Michna. Zpracování kovů, plastů - modelování - studijní opora.

Garant

doc. Ing. Štefan Michna, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Štefan Michna, Ph.D.