Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály v energetice (KTMI / PB101)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTMI / PB101 - Materiály v energetice, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Struktura tuhých látek, stavba atomu, stavba hmoty, vazba mezi atomy, základy krystalografie. Poruchy krystalové struktury, difuse.2. Vlastnosti kovů a slitin: fyzikální a chemické, elektrické, magnetické, termoelektrické, elektrochemické a korozní vlastnosti.3. Krystalizace kovů a jejich slitin, fáze a termodynamická rovnováha, obecné znaky krystalizace. Ovlivňování velikosti dendritických buněk. Krystalová a pásmová segregace.4. Rovnovážné binární diagramy - základní typy, rovnovážný diagram železo - uhlík, metastabilní soustava Fe-Fe3C, stabilní soustava Fe-C, litiny.5. Tepelné zpracování: žíhání, kalení, popouštění, zušlechťování. Chemicko tepelné zpracování: cementování, nitridování a další způsoby.6. Neželezné kovy v energetice: rozdělení, vlastnosti, použití.7. Cu a její slitiny: rozdělení, vlastnosti, zpracování, použití.8. Al a jeho slitiny: rozdělení, vlastnosti, zpracování, použití.9. Zn, Ni, Ag, Au, Pt: rozdělení, vlastnosti, zpracování, použití

Literatura

Michna Š., Lukáč I., Očenášek V., Kořený R., Drápala J., Schneider H., Miškufová A. a kol. Encyklopedie hliníku, ADIN. 2005. ISBN ISBN 80-89041-88-.Machek, V., Sodoma, J. Nauka o materiálu - 1. část, Struktury kovových materiálů, ČVUT. 2006. ISBN ISBN 80-01-03379-.Machek, V., Sodoma, J. Nauka o materiálu - 2. část, Vlastnosti kovových materiálů, ČVUT. 2007. ISBN ISBN 978-80-01-03.Ptáček, L. a kol. Nauka o materiálu I, CERM. Ptáček, L. a kol. Nauka o materiálu II, CERM. Brno, 1999.

Garant

doc. Ing. Štefan Michna, Ph.D.

Vyučující

Ing. Elena StřihavkováIng. Elena Střihavková