Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o materiálech I (KTMI / PX079)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTMI / PX079 - Nauka o materiálech I, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Struktura tuhých látek, stavba atomu, stavba hmoty, vazba mezi atomy, základy krystalografie, poruchy krystalové struktury, difuze.2. Fyzikální a chemické vlastnosti kovů a slitin, elektrické, magnetické, termoelektrické, elektrochemické a korozní vlastnosti.3. Mechanické a technologické vlastnosti a jejich zkoušení4. Dynamické a defektoskopické zkoušky5. Krystalizace kovů a jejich slitin, fáze a termodynamická rovnováha, obecné znaky krystalizace.6. Rovnovážné binární diagramy, soustava s neomezenou rozpustností v tuhém stavu, soustava s částečnou rozpustností v tuhém stavu a intermediární fáze.7. Rozpad tuhých roztoků, rozpad austenitu u ocelí, rozpad přesyceného tuhého roztoku při změně rozpustnosti. Vliv doprovodných a legujících prvků na vlastnosti ocelí a litin.8. Rovnovážný diagram železo - uhlík, metastabilní soustava Fe-Fe3C, stabilní soustava Fe-C, krystalizace litin (bílé, grafitické a legované litiny), diagramy IRA, ARA, austenitizace, perlitická, bainitická, martenzitická přeměna.9. Základní struktury ocelí a litin. Litiny, výroba a rozdělení podle vyloučení uhlíku - C.10. Tepelné zpracování: žíhání bez překrystalizace, žíhání s překrystalizací, kalení, popouštění, zušlechťování. Tepelně mechanické zpracování - nízkoteplotní, vysokoteplotní.11. Chemicko tepelné zpracování: cementování, nitridování a další způsoby.

Literatura

P. Veles. Mechanické vlastnosti a skúšanie kovov . ALFA Bratislava 1989, SR. L. Ptáček a kol. Nauka o materiálu I., CERM S.R.O. Brno 2003.

Garant

Ing. Sylvia Kuśmierczak, Ph.D.

Vyučující

Ing. Sylvia Kuśmierczak, Ph.D.Ing. Sylvia Kuśmierczak, Ph.D.Ing. Jaroslava Svobodová