Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie v energetickém průmyslu (KTMI / PX102)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTMI / PX102 - Chemie v energetickém průmyslu, Fakulta výrobních technologií a managementu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Chemické reakce, typy chemických reakci, energetické změny při průběhu reakcí, reakční kinetika, stechiometrické výpočty v souvislosti se spalováním paliv.2. Termochemie, reakční a slučovací teplo, termochemické zákony, výpočet reakčních a spalných tepel.3. Rovnováha chemických reakci. Přehled metod výpočtu rovnovážného složení z rovnovážných konstant. Vliv tlaku, teploty, inertních složek a koncentrace reagujících látek na rovnováhu.4. Palivové hospodářství. Paliva a jejich zdroje, vlastnosti. Spalování paliv. Účinnost spalování.5. Chemické procesy tvorby a likvidace emisí SO2, NOx a dalších škodlivin. Technologiích čištění spalin, odsiřování a denitrifikace.6. Voda v energetice, základní chemické procesy při úpravě vody. Chování vody a roztoků, způsoby úpravy vody jako pracovního média pro energetické stroje a zařízení a její čištění.7. Chemický a fyzikální rozbor průmyslové odpadní, pH, stanovení anorganických anionů ve vodě, kovů. Stanovení tvrdosti vody, stanovení volného a organického kyslíku, CHSK,BSK, stanovení organických látek ve vodě.8. Analytické metody v energetice, analyzátory.9. Vzorkování paliv, vody, par a kondenzátu. Odběr a uchovávání vzorků.

Literatura

Jančář, L., Jančárová, I. Analytická chemie. první, MZLU. Brno, 2003. ISBN ISBN 80-7157-647-.Horáková, M., Lischke, P., Grünwald, A. Chemické a fyzikální metody analýzy vod., SNTL - Nakladatelství technické literatury. Praha, 1989. J.Klikorka, B.Hájek, J.Votinský. Obecná a anorganická chemie, SNTL/ALFA,Praha 1989. Vejvoda. J., Macháč. P., Buryan. P. Technologie ochrany ovzduší a čištění odpadních plynů, VŠCHT. Praha, 2002.

Garant

doc. Ing. Viktorie Weiss, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Viktorie Weiss, Ph.D.doc. Ing. Viktorie Weiss, Ph.D.