Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy GIS (KIG / 3GIS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIG / 3GIS1 - Základy GIS, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. týdenPřednáška: Organizace semestru, podmínky získání zápočtu, úvod do předmětu2. týdenPřednáška: Modelování geografických objektů3. týdenPřednáška: Vektorová data a jeho datové modely4. týdenPřednáška: Rastrová data a jeho datové modely5. týdenPřednáška: Zdroje prostorových a atributových dat6. týdenPřednáška: Souřadnicové systémy a transformace mezi nimi, geometrické transformace7. týdenPřednáška: Dostupné zdroje geodat v ČR8. týdenPřednáška: Analytické možnosti GIS 19. týdenPřednáška: Analytické možnosti GIS 210. týdenPřednáška: Hodnocení vývoje krajiny11. týdenPřednáška: Digitální modely terénu12. týdenPřednáška: Globální polohové systémy13. týdenPřednáška: Test z teorie GIS14. týdenPřednáška: Využití GIS na FŽPZnalosti:student:(i) umí popsat základní datové typy a zná rozdíly mezi nimi,(ii) umí definovat základní koponenty a činnosti v GIS,(iii) umí popsat základní analýzy v GIS.Dovednosti:student:(i) umí pracovat z vektorovými a rastrovými daty včetně jejich prezentace formou mapového výstupu,(ii) umí zpracovat data v rozdílných souřadnicových systémech a provádět transformace mezi nimi,(iii) umí využít základní analytické schopnosti programu ArcGIS (dotazy, prostorové překrytí, mapová algebra),(iv) umí zaměřit body polohopisu pomocí přijímače GPS.

Získané způsobilosti

Základní teoretické znalosti o GIS a praktické znalosti práce v programu ArcGIS (práce s existujícími daty, tvorba vlastních dat a základní GIS analýzy, včetně prezentace výsledků ve formě mapových výstupů).

Literatura

Rapant, P.:. Úvod do geografických informačních systémů. Ostrava, VŠB-TU Ostrava, 2002, 112 s. null. null, 2000. ISBN null.http://gis.vsb.cz/Publikace/Skripta_sylaby/U_GIS/UGIS.pdfTuček J. Geografické informační systémy - Principy a praxe. Praha, Computer Press, 1998, 424 s. 1998. David E. Davis:. GIS pro každého, Vytváříme mapy na počítači. Praha, Computer Press 2000, 112 s. 2004. Internet. Internetové stránky předmětu. http://fzp.ujep.cz/katgeo/vnitrni/predmety/zaklgis/

Požadavky

1. Docházka na cvičení 75% 2. Vypracování 3 semestrální prací.3. Prokázání teoretických a praktických znalostí - závěrečný test a praktická zkouška.

Garant

Ing. Jan Pacina, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jitka Elznicová, Ph.D.Ing. Jan Pacina, Ph.D.Ing. Jitka Elznicová, Ph.D.Ing. Jan Pacina, Ph.D.