Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografické informační systémy (KIG / 3GIS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIG / 3GIS2 - Geografické informační systémy, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Organizace semestru, podmínky získání zápočtu a zkoušky. Opakování základů geoinformatiky a teorie GIS.2. Činnosti v rámci projektů GIS. Stanovení cílů projektu. Budování datové databáze - navržení databáze, kontrola údajů a odstraňování chyb. Datové modelování - datové modely. Geodatabáze - vlastnosti, topologie, topologická pravidla.3. Naplnění databáze - zdroje prostorových a atributových dat (rozdělení dle vzniku: primární x sekundární, jejich základní charakteristika, příklady použití). Dostupné zdroje dat v ČR.4. Restrukturalizace dat se zaměřením na vektorová data. Uchování dat. Konverze datových formátů geodat. Změna mapové projekce. Transformace souřadnicových systémů. Generalizace v prostředí GIS. Konverze reprezentací.5. Restrukturalizace dat se zaměřením na rastrová data. Změna formátu uložení dat (převzorkování, změna datové hloubky). Rastrová algebra. Reklasifikace dat. Zvýrazňování obsahu. Metody vizualizace. Prostorové operace na rastry.6. Analýza dat a syntéza údajů - měřící funkce, geografické analýzy (atributové, prostorové a kombinované dotazy), topologické překrytí, mapová algebra, vzdálenostní analýzy, analýzy sítí, statistické analýzy, analýzy obrazů.7. Analýza dat a syntéza údajů - digitální modely terénu. Zdroje dat, interpolační metody. Analýzy modelů terénu. 3D vizualizace8. Pokročilé analýzy v GIS na vektorových datech - hodnocení vývoje krajiny9. Pokročilé analýzy v GIS na rastrových datech - hydrologické modelování10. Vizualizace dat a vytváření výstupů. Publikace dat. Mapové servery.11. Využití GIS na FŽP12. Konzultace k seminární práci.Výstupy z učení:Po úspěšném absolvování mají studenti teoretické znalosti analýzy dat v GIS a praktické znalosti práce v programu ArcGIS. Studenti samostatně provádějí kompletní zpracování GIS projektu (zvládnutí pořizování dat, úpravy dat, jejich analýzy a prezentace výsledků)ZnalostiStudent:(i) zná teoretické zásady činností v rámci zpracování projektů GIS(ii) zná principy pořízení a zpracování geodat(iii) zná analytické nástroje pro práci s vektorovými a rastrovými daty(iv) zná zásady publikace výstupů(v) má praktické znalosti práce v programu ArcGIS DesktopDovednostiStudent:(i) umí pořídit a zpracovat geodata(ii) umí provádět analýzy vektorových a rastrových dat(iii) umí vytvářet mapové výstupy a vystavovat data na ArcGIS online

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování studenti: - mají teoretické znalosti analýzy dat v GIS- mají praktické znalosti práce v programu ArcGIS - samostatně provádějí kompletní zpracování GIS projektu (zvládnutí pořizování dat, úpravy dat, jejich analýzy a prezentace výsledků)

Literatura

Schmidts, Miriam. Esri ArcGIS desktop associate : certification study guide. Redlands : ESRI Press, 2013. ISBN 978-1-58948-351-4.Jedlička K. Úvod do geografických informačních systémů (GIS) . Elznicová J. a kol. Využití geoinformačních technologií pro hodnocení krajiny přeshraniční oblasti Česko-Saské Švýcarsko. Ústí nad Labem, 2012. ISBN 978-80-7414-556-8.Booth B., Mitschel, A.:. Začínáme s ArcGIS. ESRI, 2001, Redlands USA. 2000. David R Maidment and Scott Morehouse. Arc Hydro: GIS for Water Resources. ESRI Press, 2002. ISBN 1589480341.Koomen E. Modelling land-use change : progress and applications. Dordrecht : Springer, 2007. ISBN 978-1-4020-5647-5.Booth B. Using ArcGIS 3D Analyst. USA: ESRI, 2000. ISBN 158948004X.Tuček J. Geografické informační systémy - Principy a praxe. Praha, Computer Press, 1998, 424 s. 1998. Rapant P. Geoinformační technologie. Vysokoškolská skripta. VŠB - TU, Ostrava, 2005, 125 stran. David E. Davis:. GIS pro každého, Vytváříme mapy na počítači. Praha, Computer Press 2000, 112 s. 2004.

Požadavky

Docházka na cvičení (75%) Odevzdání seminárních úloh a jejich obhajoba.Test z teorie GIS.Praktické přezkoušení znalostí z ArcGIS.

Garant

Ing. Jitka Elznicová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jitka Elznicová, Ph.D.Ing. Jitka Elznicová, Ph.D.