Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy kartografie (KIG / 3KART)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIG / 3KART - Základy kartografie, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy z oboru kartografie-kartografická díla( plán, mapa, soubory map, mapová díla a státní mapová díla, atlasy a globy), definice kartografie a její postavení mezi vědeckými disciplínami.Tvar Země a její znázornění pro potřeby kartografie-geoid a rotační elipsoidy a jejich aplikace při tvorbě našich map.Základní jednoduchá kartografická zobrazení a projekce jejich využití při tvorbě našich státních mapových děl u nás- Křovákovo kuželové zobrazení v obecné poloze a Gauss-Krugerovo válcové zobrazení.Historický vývoj kartografie ve světě a nejstarší mapy našeho území. Státní mapová díla v naší minulosti a v současnosti.Základní geodetické sítě a souřadnicové systémy v našich mapách.Obsah, forma mapy a zásady kompozice při tvorbě map.Metody kartografického znázornění tematického obsahu a nejběžnější využívané metody-kartogram, kartodiagram, areálová metoda půdorysných a pohybových čar.Státní mapová díla s tematickým obsahem a jiné mapy tematické.ZnalostiStudent zná a orientuje se:(i) Ze základů kartografie: základní pojmy kartografie, referenční plochy a souřadnicové soustavy užívané v kartografii, jednoduchá kartografická zobrazení a jejich klasifikace, základy matematické kartografie, kartografická zkreslení.(ii) Z kartografie na území ČR: nejstarší mapy našich zemí, státní mapové dílo - mapy středního měřítka, katastrální mapy a dekadické mapy velkých měřítek a digitální ekvivalenty map (základní mapy, státní mapy, katastrální mapy sáhového i dekadického měřítka - zobrazení, klady listů, vznik, obsah)(iii) Z geodetických základů tvorby map: platné souřadnicové systémy na území ČR, legislativní rámec, základy geodetických souřadnicových systémů (S-JTSK, WGS-84, S-SK i S-42), základy výškového systému Balt po vyrovnání.(iv) Z tematické kartografie: účelové a tematické mapy (třídění a využití map), obsah a prvky mapy, kartografický jazyk, základní metody kartografického vyjadřování (kartodiagramy, kartogramy), barva, popis a písmo na mapách, kompozice mapy. Atlasová tvorba.(v) Z elektronické a digitální kartografie: www mapové portály, GEOPORTÁL ZÚ, GEONAMES, ZABAGED, DMÚ a DMR.DovednostiStudent umí:(i) Základní kartometrické úlohy: určování souřadnic, výsek, délek i úhlů z a na mapách.(ii) Klady a označení státních map.(iii) Pracovat s měřítkem mapy.

Literatura

Hojovec, V. a kol.. Kartografie. Geodetický a kartografický podnik, Praha. 1987. Huml M.,Buchar P.,Mikšovský M., Veverka M. Mapování a kartografie. ČVUT Praha 212s. 2001. Buchar, P., Hojovec, V. Matematická kartografie 10. Vydavatelství ČVUT, Praha. 1996. Hybášek, J. Topografická a tématická kartografie, CERM Brno, Brno. 1998. Veverka, B.(. Topografická a tematická kartografie. Vydavatelství ČVUT, Praha. 1997. Veverka, B. Topografická a tematická kartografie 10. Vydavatelství ČVUT, Praha. 2001.

Požadavky

- aktivní účast na cvičeních min.70%- písemný závěrečný test

Garant

RNDr. Petr Jirásek

Vyučující

Ing. Vladimír BrůnaRNDr. Petr JirásekIng. Vladimír BrůnaRNDr. Petr Jirásek