Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika I (KIG / 3MAT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIG / 3MAT1 - Matematika I, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Matematický jazyk. Základy výrokového počtu.2. Základy predikátového počtu. Základní poznatky o množinách.3. Relace. Speciální relace.4. Operace. Algebraické struktury. Základní algebraické struktury.5. Vektorové prostory . Definice a základní vlastnosti vektorových prostorů.6. Báze vektorových prostorů. Steinitzova věta. Vektorové prostory se skalárním součinem.7. Matice a užití jejich vlastností.8. Matice a soustavy lineárních rovnic. Frobeniova věta.9. Determinanty a jejich vlastnosti.10. Determinanty a soustavy lineárních rovnic. Cramerova věta.11. Další vlastnosti matic a determinantů.12. Základy analytické geometrie. Afinní prostor.13. Základy analytické geometrie Euklidovský prostor.14. Časová rezervaVýstupy z učeníZnalostiStudent:(i) zná základní tautologie výrokového a predikátového počtu a odpovídající věty o množinách,(ii) zná základní vlastnosti binárních relací a operací,(iii) zná základní pojmy a poznatky teorie vektorových prostorů,(iv) zná základní pojmy a poznatky teorie matic a determinantů,(v) rozumí principům základních metod řešení soustav lineárních rovnic.DovednostiStudent:(i) umí použít teorii matic a determinantů při řešení soustav lineárních rovnic,(ii) umí nalézt všechna řešení soustavy lineárních rovnic v obecném případě.

Získané způsobilosti

Základy vědeckého vyjadřování. Základní matematické pojmy. Prohloubení znalostí o vektorech a vektorových prostorech. Počítání s maticemi a determinanty a jejich užití při řešení soustav lineárních rovnic a v jiných aplikacích v přírodních vědách.

Literatura

Blažek J., Calda E., Koman M., Kussová B. Algebra a teoretická aritmetika I. díl. Praha, 1983. Jirásek, F., Kriegelstein, E., Tichý, Z. Sbírka řešených příkladů z matematiky I. Praha, 1979. Rektorys K. Přehled užité matematiky. SNTL, Praha, 1981. Blažek V. Geometrie I, UJEP, Ústí n/L. 1993. Blažek V. Geometrie II, skriptum, UJEP, Ústí n/L. 1994. Budinský, B., Charvát, J. Matematika I, (část 1). Praha 6. Charvát J., Hála M., Šibrava Z. Příklady k matematice I. Praha 6.

Požadavky

Úspěšné 2 písemné testy ze 3, nebo úspěšný opravný test.Písemná a ústní zkouška. Znalost matematiky základní a střední školy.

Garant

prof. RNDr. Jiří Cihlář, CSc.

Vyučující

Mgr. Petr Boganprof. RNDr. Jiří Cihlář, CSc.Mgr. Petr Boganprof. RNDr. Jiří Cihlář, CSc.