Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy geografie (KIG / 4GEOG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIG / 4GEOG - Základy geografie, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Geografie jako věda a její postavení v systému poznávání Země. Krajinná sféra jako objekt zkoumání geografie a její struktura. Vývoj geografie a dílčích geografických věd.2. Země - geologická stavba, vznik a vývoj Země.3, Litosféra - vznik a vývoj tvarů zemského povrchu4. Atmosféra-vlastnosti, složení, klimatické pásy, skleníkový efekt a důsledky globálních změn klimatu.5. Prostor na Zemi-omezující činitel rozvoje lidstva. Světový oceánu a hydrosféra.6. Globální podstata současného světa. Globální problémy světa . Hazard a risk.7. Demografické problémy světa. Demografické pojmy. Populační růst a teorie demografické revoluce.8. Geografie obyvatelstva a sídel.. Urbanizace a mezinárodní migrace9. Problematika světové výživy a úlohy světového zemědělství.10. Limity ekonomického vývoje - světová energetika a zdroje surovin11. Politická mapa světa. Přehled a klasifikace územně-správních celků s použitím vybranýchkritérií (poloha, formy vládnutí, mezinárodní organizace).12. Kulturní geografie. Jazyky jako kulturní element. Národy a etnické a náboženské tradice. Světové kulturní dědictví . Kulturní regiony.13. Geografická charakteristika ČR.14. Geografická charakteristika Ústeckého kraje.ZnalostiStudenti umí(i) stručně popsat strukturu geosfér, vývoj a působení základních hybných sil při vytváření krajiny naší Země(ii) vysvětlit podstatu nejvýznamnějších současných globálních problémů a definovat s nimi spojené základními pojmy používané v rámci fyzické a sociální geografie, které jsou často využívány v oblasti životního prostředí(iii) na základě znalosti konkrétních dat dokáže popsat a orientovat se při hodnocení průběhu změn ve vývoji a územním rozložení obyvatelstva, bilanci energetických a dalších surovinových zdrojů, výživy a kulturní a politické diferenciaci na ZemiDovednostiStudenti musí(iv) - prokázat schopnost hledání a využívaní informačních zdrojů a jejich citování při využití v rámci samostatné práce s charakteristikou dílčího území nebo při popisu a hodnocení specifické problémuObecná způsobilost(v) - pochopení a objasnění podstaty odlišností možného přístupu zkoumání životního prostředí z například geografických věd, které se soustřeďují na vysvětlení vzájemné souvislosti prvků v krajině, a dílčích věd zkoumajících jednotlivé složky životního prostředí v současnosti.

Literatura

Holeček M.a kol. Česká republika, Nakl.ČGS Praha,63s. 1993. Kunc K., Skokan L. Globální problémy(úvod do geoglobalistiky), PF UJEP Ústí nad Labem, 186s. 1999. Bičík I.a kol. Lidé na Zemi, Nakl.ČGS Praha, 55s. 1995. Učebnice zeměpisu pro střední školy. Demek J., Quitt E., Raušer J.. Úvod do obecné fyzické geografie, Academia Praha, 400s. 1975. Skokan L. Úvod do teorie geografie I., PF UJEP Ústí n.L., 147s. 1998. Skokan L. Úvod do teorie geografie II., PF UJEP Ústí n.L., 157s. 1999. Janský B.a kol. Země, Nakl.ČGS Praha , 63s. 1993. Kunc K. Environmentální vzdělávání a výchova, VŠT-TU Ostrava, 126s. 1996. Moldan B. Příroda a civilizace, SPN Praha, 147s. 1997.

Požadavky

seminární práce na geografické téma, účast na cvičení minimálně 70%, písemný závěrečný test - účast 70 % na semináři

Garant

RNDr. Petr Jirásek

Vyučující

RNDr. Petr JirásekRNDr. Petr Jirásek