Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět GIS v praxi (KIG / 4GIS4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIG / 4GIS4 - GIS v praxi, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Role GISu v současné praxi.2. GIS jako součást geoinformatiky a jeho role.3. Metody sběru dat pro GIS (geodetické, DPZ, GPS, vektorizace, ad.)4. GIS a CAD - rozdíly, aplikace.5. GIS projekt - definice, základní kroky řešení.6. Sběr dat, příprava projektu.7. Formáty dat - základní rozdělení a vlastnosti8. GIS projekt města, jeho struktura a praktické využití9. GIS pro správu majetku (Facility management), jeho struktura a praktické využití10. GIS jako nástroj pro zpracování demografických studií11. Základy 3D modelování v CAD systémech12. Problematika modelování digitálních modelů terénu a jejich aplikační využití13.Vytvoření 3D vizualizace krajiny s provedením její prostorové analýzy14. PŘEDÁNÍ SEMESTRÁLNÍ PRÁCEZnalosti:Po absolvování kurzu 1GIS4 student umí definovat GIS projekt, včetně dat a postupů a metod řešení. Student umí definovat roli GIS v rámci geoinformatiky i v rámci praxe. Student umí vyjmenovat rozdíly mezi GIS a CAD. Student zná rozdíly mezi datovými typy. Student zná strukturu GIS města, GIS pro správu majetku a jeho strukturu a praktické využití.Dovednosti:Student umí provést sběr a analýzu dat pro přípravu projektu. Student umí provádět základní 3D modelování v prostředí CAD a provedení 3D vizualizace dané oblasti. Student umí aplikovat problematiku 3D modelování na zpracovaná data. Student umí v GIS zpracovat demografické údaje.

Získané způsobilosti

Student si rozšíří znalosti a dovednost v oblasti GIS a jeho použití při praktických úlohách. Samostatně by měl definovat problém a nasazení nástroje GIS k jeho řešení.

Literatura

Pechanec, V. Nástroje podpory rozhodování v GIS. UP Olomouc, 2006. Lemmens, M. Geo-information. Technologies, Applications and the Environment. Springer Dordrecht Heidelberg London New York, ISBN 978-94-007-1666-7, 2011. Machalová, J. Prostorově orientované systémy pro podporu manažerského rozhodování. C.H. Beck Praha 2007.

Požadavky

Definovat GIS projekt, data a metody postupu řešení. GIS projekt obhájit a prezentovat v prostředí mapového serveru.

Garant

Ing. Vladimír Brůna

Vyučující

Ing. Marcel BrejchaIng. Vladimír Brůna