Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy geodézie (KIG / 4ZGEO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIG / 4ZGEO - Základy geodézie, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie. Tvar Země. Zeměměřické orgány, legislativa, literatura.2. Měrné jednotky, převod jednotek, teodolity-základní součásti. Elektronické dálkoměry.3. Teodolity (charakteristika a rozdělení), horizontace a centrace. Měření vodorovných směrů a úhlů. Osové podmínky teodolitů, zkoušky, rektifikace. Chyby.4. Přímé měření délek pásmem. Měření délek elektrooptickými dálkoměry, redukce délek. Dřívější způsoby měření délek. Chyby a přesnost měření.5. Souřadnicové systémy. Stabilizace a signalizace měřických bodů, geodetické údaje. Základní výpočetní úlohy: délka, směrník a rajón.6. Transformace souřadnic, výpočet transformačních koeficientů.7. Základy kartografie. Mapy, jejich rozdělení a charakteristiky.8.9.10.11.12.13.14.ZnalostiStudent:(i) zná základní geodetické metody měření polohopisu a výškopisu,(ii) (ii) zná základní kartografické metody a práci s kartografickými díly,(iii) (iii) zná základní informace o systému GPS a možnosti jeho využití,(iv) (iv) zná základní souřadnicové systémy používané v ČR a dovede je aplikovat.(v) (v) dokáže definovat základní úlohy z oblasti ochrany a tvorby životního prostředí, kde se využívají nebo mohou se aplikovat metody geotechnologií.DovednostiStudent:(i) umí použít nivelační přístroj k výškovému a polohopisnému měření, včetně vyhodnocení,(ii) (ii) umí měřit pomocí geodetické GPS,(iii) (iii) umí zpracovat naměřená prostorová geodata a jejich implementaci do prostředí GIS,(iv) (iv) umí propojovat znalosti a dovednosti mezi geodézií, kartografií a GIS.

Získané způsobilosti

Student získá základní poznatky z oblasti geodézie a kartografie. V rámci cvičení v terénu se naučí používat metody měření polohopisu a výškopisu s pomocí geodetických přístrojů a měřických pomůcek. Práce s mapou v terénu, její tvorba a aktualizace.

Literatura

Hánek, P. a kol. Geodézie pro SPŘ stavební. Sobotáles, Praha 2010. Ratiborský, J. Geodézie 10. Skriptum ČVUT Praha 2000. Lemmens, M. Geo-information. Technologies, Applications and the Environment. Springer Dordrecht Heidelberg London New York, ISBN 978-94-007-1666-7, 2011. Maršíková, M., Maršík, Z.:. Dějiny zeměměřictví a pozemkových úprav v Čechách a na Moravě v kontextu světového vývoje. Libri Praha 2007. Švec,M. a kol. Stavební geodézie 10. Skriptum ČVUT Praha 1998.

Požadavky

Úspěšné 2 písemné testy ze 3, nebo úspěšný opravný test.Základní dovednosti práce na PC (Office). Znalost matematiky (goniometrické funkce, základy deskriptivní geometrie).

Garant

Ing. Vladimír Brůna

Vyučující

Ing. Vladimír BrůnaIng. Vladimír Brůna