Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Agroekosystémy (KPV / 1AESY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 1AESY - Agroekosystémy, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Agroekosystémy úvodní přednáška2. Zemědělství a trvale udržitelný rozvoj3.- 4. Zemědělské systémy5.- 6. Ekonomické a právní aspekty v trvale udržitelných zemědělských systémech7. Analýza rozhodovacího procesu a řešení konfliktů při projektování udržitelných zemědělských systémů a teoretické principy systémového projektování8. Metodický postup pro vypracování projektu trvale udržitelného zemědělského systému v krajině9. Projektování permakulturního systému10.- 11. Projektování přechodu z konvenčního na trvale udržitelný systém12.- 13. Modely a modelování trvale udržitelných zemědělských systému v krajině14. Další možnosti trvale udržitelného hospodaření v antropogenně postižené krajiněCvičení:A/ Semináře na FŽP:Historický vývoj hospodaření v krajině. Genové zdroje zem. plodin, genové banky jejich význam pro biodiverzitu. Přehled pracovišť genové banky v ČR.a v Evropě. Ekologické zemědělství v podmínkách ČR. Problematika GMO. (S využitím videopořadů)Současná agrární politika ČR.Agroenvironmentální programy.Zelená zpráva - zpráva o stavu zemědělství ČR. Výsledky hlavních komodit. Komoditní studie.B/ Vlastní projekt II. Část cvičeníProjektování trvale udržitelných systémů v zemědělství v konkrétních lokalitách.C/ Exkurze na ekologickou farmu.Výstupy z učeníZnalostiStudent zná(i) historický vývoj hospodaření na půdě, soustavy a systémy hospodaření a rozmístění agroekosystémů v krajině(ii) zná vývoj hospodaření v 2. pol. 20.století a změny zemědělské politiky ČR po vstupu do EU, agroenvironmentální programy a předpoklady vývoje do r. 2020(iii) zná zdroje energie ze zemědělství, využití biomasy a její přeměnu na energii(iv) význam živočišné výroby, problematiku chovu hospodářských zvířat(v) zná negativní vlivy intenzivního hospodaření na půdu, vodu, ovzduší a krajinu(vi)zná formy udržitelného hospodaření v krajině (ekologické zemědělství, integrované, mimoprodukční multifunkční, krajinotvorné)DovednostiStudent: umí:(i) zpracovat projekty pro rozvoj konkrétních zemědělských podniků ,ekooptimalizační projekty- s ohledem na půdu, rostlinnou produkci a vklad energií(ii)umí zhodnotit hospodaření jednotlivých zemědělských podniků v oblasti rostlinné i živočišné výroby(iii) analyzovat konkrétní podmínky území, podniku, nebo okresu z hlediska zastoupení jednotlivých zemědělských plodin a zátěže území jednotlivými druhy hospodářských zvířat.a zpracovat konkrétní hodnocení

Literatura

Kočík K. Agroekologia ,167 s. TU Zvolen 1997. Němec, J. Bonitace půdního v ČR, VÚZE Praha. 2001. Váchal, J., Moudrý, J. Projektování rtvale udržitelných systémů hospodaření, JU České Budějovice. 2002. Němec, J. a kol. Situační a výhledová zpráva Půda, MZe ČR. 2009. Vráblíková, J., Vráblík, P. Úvod do Agroekologie, UJEP Ústí nad Labem. 2007. Kočík K. Húska D. Základy rostlinnej výroby, TU Zvolen. 2006. VRÁBLÍKOVÁ, J., JUREKOVÁ, Z., VRÁBLÍK, P.. (2010) Udržitelné hospodaření v krajině Podkrušnohoří. FŽP UJEP. 177 s. ISBN 978-80-7414-322-9. Hronec, O. Ekológia a ekonomika zložiek prírody a krajiny, SPU Nitra. 2004. Antal, J. Hydrológia polnohospodárskej krajiny, SPU Nitra. 2004. Demo, M., a kol. Udržitelný rozvoj, SPU Nitra. 2007. Němec J., Vráblíková, J. Projektování pozemkových úprav, FŽP UJEP. 2000. Demo, M. Projektovanie trvalo udržitateľných poľnohospodárskych systémov v krajine, SPU Nitra. 2004. Kočík, K. a kol. Vliv obhospodarovania krajiny na základné agroekosystémy, studie, TU Zvolen, 2007.

Garant

prof. Ing. Jaroslava Vráblíková, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Němec, CSc.doc. Ing. Petr Vráblík, Ph.D.prof. Ing. Jaroslava Vráblíková, CSc.doc. Ing. Jiří Němec, CSc.doc. Ing. Petr Vráblík, Ph.D.prof. Ing. Jaroslava Vráblíková, CSc.