Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Agroekologie (KPV / 1AGEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 1AGEK - Agroekologie, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do agroekologie. Agroekosystémy. Hlavní ekologické úkoly zemědělství2. Historický vývoj zemědělství3. Hospodaření v zemědělské krajině do konce 20. století4. Zemědělská krajina. Členění území. Agroekologická a ekonomická charakteristika5. Základy pěstování, výživy a ochrany zemědělských plodin.6. Analýza hlavních systémů zemědělské produkce7. Energetické podmínky agroekosystému. Agroenergetika.8. Ekologické aspekty chovu a výživy hospodářských zvířat9. Environmentální důsledky zem. výroby na krajinu. Vliv antropogenní činnosti na zemědělství.10. Ekologická východiska v zemědělství11. Trvale udržitelné zemědělství12. Ekologické zemědělství13. Legislativní normy14. Časová rezerva př. výběrová přednáškaVýstupy z učeníZnalostiStudent:(i) zná vývoj, zákonitosti a základy hospodaření v zemědělské krajině(ii) údaje o vyhodnocení vlivu zemědělství na životní prostředí(iii) zná koncepční materiály o zemědělské politice EU a ČR(iv) zná základy rostlinné a živočišné produkce v našich podmínkách(v)zná základy konvenčního, intentenzivního, ekologického a udržitelného hospodaření v krajiněDovednostiStudent: umí:(i) umí posoudit a navrhnout využití území zemědělskou výrobou v souladu s rajonizací území(ii) posoudit zemědělskou krajinu,jednotlivé systémy zemědělské produkce a navrhnout studii optimálního využití území

Získané způsobilosti

Seznámení s agrární politikou EU i ČR, možnosti uplatňování poznatků v projekční činnosti. Posuzování systémů hospodaření s cílem ochrany jednotlivých složek ŽP- vody,půdy, ovzduší před kontaminací a intoxikací cizorodými látkami pocházejícími se zemědělství. Posuzování rozmístění rostlinné a živočišné produkce její energetické náročnosti a návrhy optimalizace. Návrhy na využití biomasy k energetickým účelům.

Literatura

Vráblíková J., Vráblík P. Úvod do agroekologie, s.2004, UJEP Ústí nad Labem 2007. 1981. MZe. Zemědělství 2005,2006,2007 (www. mze.cz). MZe. Zpráva o stavu zemědělství -Zelená zpráva, Praha 2005, 2006, 2007. VRÁBLÍKOVÁ, J., JUREKOVÁ, Z., VRÁBLÍK, P.. (2010) Udržitelné hospodaření v krajině Podkrušnohoří. FŽP UJEP. 177 s. ISBN 978-80-7414-322-9. Petr J.,Dlouhý J. Ekologické zemědělství, Brázda 312 s. Praha 1992. Petr, J., Dlouhý. Ekologické zemědělství, Brázda, 1992. Petříková V. a kol. Energetické rostliny, CZ BIOM, Praha 2007. Kadrnožka J. Energie a globální oteplování 189 s,VUT Brno, 2006. Barták a kol. Speciální agroekologie VŠB TU Ostrava, 179s. Phare MŽP 1996. Barták. Úvod do agroekologie, Phare, 1996. Kočík K. Agroekologia ,167 s. TU Zvolen 1997. Vráblíková J., Škrlant V. Alternativní zemědělství , UŽP ISBN 80-85-399-15-61990. Kočík K. a kol. Hodnotenie základných zložiek polnohospodárskej krajiny a agroekosystémov Vydavatel Partner 66s. Zvolen 2006. Demo. M. Projektovanie trvalo udržitelných polnohospodářských systémov v krajině 724 s.,SPU Nitra, 2004.

Požadavky

Z: účast na 80% seminářů, 1 referát na zadané téma k výuce a jeho prezentace v Power -Pointu na semináři Účast na 1 exkurzi (chov koní, zemědělský podnik, UKZUZ.)Zpracování seminární práce ( zhodnocení zemědělské produkce ve vybraném kraji, případně v zemědělském podniku)Zk: písemná zkouška, příp. ústní přezkoušení, poznávání osiv a zemědělských plodin

Garant

prof. Ing. Jaroslava Vráblíková, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Petr Vráblík, Ph.D.prof. Ing. Jaroslava Vráblíková, CSc.doc. Ing. Petr Vráblík, Ph.D.prof. Ing. Jaroslava Vráblíková, CSc.