Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bioindikátory - terénní kurz (KPV / 1BIIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 1BIIN - Bioindikátory - terénní kurz, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Terénní kurs v rozsahu 40 hodin ca 4 dny.Terénní kurz bude realizován na různých typech stanovišť především na území severních Čech. Exkurse budou zaměřeny na ukázky stanovišť v oreofytiku (Krušné hory), v mezofytiku (chladnější polohy Českého středohoří, např. Verneřické středohoří) i v termofytiku (Labské a Lounské středohoří). V rámci těchto výškových a klimatických stupňů budou studovány dobře vyvinuté biotopy a vegetační jednotky.V oreofytiku bude studium zaměřeno na rašeliniště Krušných hor, fragmenty klimaxových smrčin, horské louky, přirozené acidofilní i květnaté bučiny na svazích Krušných hor a na vlivy hospodaření na současné i bývalé agrární biotopy.V mezofytiku budou demonstrovány ukázky lesních biotopů ve Verneřickém středohoří: suťové lesy, acidofilní a květnaté bučiny a dubohabřiny. Ke studiu budou využity i člověkem ovlivněné biotopy typické pro marginální oblasti a to pastviny, kulturní louky a agrární valy.Jedinečné jsou biotopy a druhy v termofytiku, které budou reprezentovány biotopy a druhy Labského a Lounského středohoří. Zde se nacházejí i nejvzácnější biotopy: xerotermní trávníky, stepi, skalní výspy a sutě, teplomilné doubravy, dubohabřiny. Člověkem vytvořené biotopy jsou zastoupeny především poli, na nichž se vyskytují vzácné a ohrožené plevele.Labe jako významný biokoridor může sloužit k studiu závislosti flóry a vegetace na hladině vody, studiu vlivu záplav a rozdílných substrátu v nivě (štěrkové x bahnité náplavy).Na takto různorodých stanovištích bude demonstrován vztah abiotických podmínek stanoviště a biologických nároků přítomných druhů rostlin a živočichů.http://fzp.ujep.cz/kpv/vnitrni/uc_texty/1BIIN/1BIIN2013.pdfVýstupy z učeníZnalosti:Student zná:(i) podstatu bioindikace a využití bioindikátorů,(ii) využití bioindikátorů vodního prostředí pro ekologické hodnocení,(iii) ekologické limity využití lišejníků jako bioindikátorů,(iv) základní metody užívané v monitoringu životního prostředí pomocí lišejníků,(v) základní bioindikátory půdního prostředí,(vi) teoretické principy bioakumulace a biosorpce a jejich zjišťování,(vii) základy biomonitoringu obratlovců a bezobratlých,(viii) základy biomonitoringu stanovišť na základě rostlin.Dovednosti:Student umí:(i) stanovit stupeň saprobity pro potřeby hodnocení stavu lokality,(ii) použít vhodnou baterii testů toxicity,(iii) zatřídit druhy nižších rostlin, hub, lišejníků a cévnatých rostlin nahosemenných podle jejich vazby k ekologickým nárokům,(iv) zjistit, čím je půdní prostředí ovlivňované na základě půdních vlastností a skupin organismů, které se zde vyskytují,(v) na základě půdních testů učinit závěry, pro jaké účely se dá daná půda využít,(vi) zvolit správnou metodu hodnocení narušeného prostředí prostřednictvím přítomných živočichů,(vii) určit druhy krytosemenných rostlin a využít je pro bioindikaci stanovišť.

Získané způsobilosti

Používat dosavadní znalosti z předmětů botanika a zoologie. Rozšířit znalost především o druhy cévnatých rostlin u kterých jsou známé životní nároky vhodné k indikaci stanovišť. Znát příklady druhové skladby, indikující rostlinná společenstva včetně jejich abiotických charakteristik. Prakticky odlišit vegetační jednotky indikující vyhraněné podmínky stanovišť a biotopů

Literatura

Chytrý M., Tichý L. Diagnostic, constant and dominant species of vegetation classes and alliances of the Czech Republic: a statistical revision. - Folia Facultatis Scientiarum Naturalium Universitatis Masarykianae Brunensis, Biologia 108: 231 (2003). . Fytocenologie.Academia Praha: 403 p. (1994). Chytrý M., Kučera T., Kočí M. Katalog biotopů České republiky.AOPK Praha: 304 p. (2001). Kubát K. et al. Klíč ke květeně České republiky. Academia, Praha. 2002. Moravec J.a kol. Rostlinná společenstva České republiky a jejich ohrožení. Severočeskou přírodou, Litoměřice, příloha 1995: 3-206. (1995). Ellenberg H. Zeigerwerte von Pflanzen in Mitteleuropa. - Scripta Geobot., Göttingen, 18: 1 - 258. (1992). Machová I. et Kubát K. (2004). Zvláště chráněné a ohrožené druhy rostlin Ústecka. Academia, Praha. Chytrý M. (ed.) (2007). Vegetace České republiky. 1. Travinná a keříčková vegetace. Academia, Praha. Úradníček L. et Maděra P. Dřeviny České republiky. - Matice lesnická Písek. (2001). Hejný S., Slavík B., Štěpánková J. Květena České socialistické republiky. Vol. 1-7. Academia, Praha. (1988-2004). Milíkovský J. et Stýblo P. Nepůvodní druhy flóry a fauny České republiky. - ČSOP Praha. (2006).

Garant

doc. RNDr. Jana Říhová Ambrožová, Ph.D.