Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geologie a pedologie (KPV / 1GEPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 1GEPE - Geologie a pedologie, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Planeta Země a její stavba. Litosféra.2. Geologická činnost exogenních sil.3. Mineralogie a petrologie.4. Historická geologie.geologická časová škála.5. Nerostné zdroje - ložiska6. Stará důlní díla7. geologická legislativa8.Význam půdy a její ekologické, environmentální a socioekonomické funkce9. Složení půdy, její fyzikální, chemické a biologické vlastnosti10. Půdotvorný proces, jeho podstata a faktory. Stratigrafie. Klasifikace půd11. Půdní fond a jeho ochrana. Kultivace a rekultivace12. Eroze. Protierozní ochrana.13. Hodnocení a oceňování půd. Katastr nemovitostí14. Hygiena půd a monitoring. Legislativa v oblasti půdního fonduVýstupy z učeníZnalostiStudent:ZNÁ(i) základní kategorie půdního fondu obecně a podrobně kategorizaci zemědélského p.f.(ii) posoudit význam půdy, její složení a vývoj (pedogenezi) půdní režimy(iii) problematiku eroze, vodní i větrné(iv)základní legislativní normy v oblasti půdního fondu(vi) teoreticky problematiku rekultivací půd po antropogenní zátěži (např. po těžbě uhlí )DovednostiStudent: UMÍ(i) umí zhodnotit konkrétní profily půd na podkladě půdní sondy určit statigrafické vrstvy(ii) umí vyhodnotit bonitaci půdy na jednotlivých pozemcích a určit úřední cenu půdy.(iii) umí vyhodnotit podklady ze z ČUZK týkající se údajů o půdě(iv)zhodnotit znečištění půd,posoudit výsledky rozborů s platnými normami(v) Znalosti mu umožní zapojení projekčních organizací zabývajících se pozemkovými úpravami a projekty v oblasti rekultivace

Získané způsobilosti

Geologie:Získané informace umožní pochopit "horninové prostředí", jako část litosféry, do které zasahuje člověk . Interakce mezi člověkem a horninovým prostředím je pak soubor znalostí využitelný v ochraně životního prostředí. Pedologie:Znalosti o půdě jako složce životního prostředí. Hodnocení ekologických, environmentálních a socioekonomických funkcí půdy. Znalost pedologické terminologie. Hodnocení půdních vlastností a jejich praktické aspekty. Znalosti půdních druhů a půdních typů. Protierozní ochrana půd. Znalosti bonitování a oceňování půd. Posuzování kontaminace půd.

Literatura

Vráblíková J., Vráblík P. Aplikovaná pedologie s. 155, UJEP Ústí n.L. 2007. Blažková, M.. Geologie a životní prostředí. 1996. Blažková,M. Geologie A Žp - E-Learning, www.Fzp.Ujep.Cz 2005. Tomášek M. Půdy České republiky .ČGU Praha 2007. www. www.Cgu.Cz: Geologická Encyklopedie. Praha 2007. Kachlík,V.,Chlupáč.I. Základy Geologie A Historické Geologie,1996. Vráblíková J., Vráblík P. Základy pedologie , s. 100, UJEP Ústí n.L. 2006. Valla M. a kol. Pedologické praktikum, ČZU, Praha 2004. BLAŽKOVÁ,M. Environmentální geologie - přednášky 2008. 2000. Bedrna Z. Environmentální podoznalstvo, Věda SAV Bratislava 2002. Kozák J. a kol. Pedologie. 140 s. ČZU Praha 2002.

Požadavky

Účast na cvičeních 100%, absolvování terénního cvičení ( půdní sonda)zpracování sem. práce(esej) z geologické části (těžebna ner.surovin, nebo staré důlní dílo) a seminární práce z pedologické části (půdní sonda, hodnocení půdního profilu, zpracování protokolu)ZK : Písemná zkouška,( společně za obě části) případné ústní dozkoušení, poznávání nerostů a půdních typů

Garant

prof. Ing. Jaroslava Vráblíková, CSc.

Vyučující

Ing. Richard Pokorný, DiS.doc. Ing. Petr Vráblík, Ph.D.prof. Ing. Jaroslava Vráblíková, CSc.Ing. Richard Pokorný, DiS.doc. Ing. Petr Vráblík, Ph.D.prof. Ing. Jaroslava Vráblíková, CSc.