Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedologie a ochrana půdy (KPV / 1PED)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 1PED - Pedologie a ochrana půdy, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní stati o půdě., její význam půdy. Mezinárodní dokumenty k ochraně půdy2. Půda- složka ŽP. Úrodnost.Funkce půdy ekologické, environmentální a soc.ekonomické3. Složení půd, anorganická a organická komponenta.Půdní voda, půdní vzduch.4. Půdní vlastnosti - fyzikální, chemické a biologické5. Vývoj půd - pedogeneze.Pedogenetické faktory ,hlavní půdotvorné procesy, stratigrafie6. Systematika a klasifikace půd. Taxonomický klasifikační systém.7. Půdní fond a jeho ochrana. Globální a regionální problémy znehodnocování půd.8. Bonitace a ceny půdy9. Eroze půdy její hodnocení. Protierozní ochrana zemědělských půd.10. Kultivace a rekultivace půd11. Katastr nemovitostí a evidence půd.12. Hygiena a monitoring půd13. Legislativní normy v oblasti půdního fondu14.Časová rezerva, případně výběrová přednáškaVýstupy z učeníZnalostiStudent:ZNÁ(i) základní kategorie půdního fondu obecně a podrobně kategorizaci zemědélského p.f.(ii) posoudit význam půdy, její složení a vývoj (pedogenezi) půdní režimy(iii) problematiku eroze, vodní i větrné(iv)základní legislativní normy v oblasti půdního fondu(vi) teoreticky problematiku rekultivací půd po antropogenní zátěži (např. po těžbě uhlí )DovednostiStudent: UMÍ(i) umí zhodnotit konkrétní profily půd na podkladě půdní sondy určit statigrafické vrstvy(ii) umí vyhodnotit bonitaci půdy na jednotlivých pozemcích a určit úřední cenu půdy.(iii) umí vyhodnotit podklady ze ČUZK týkající se údajů o půdě,pro konkrétní pozemky, katastrální území i zemědělské podniky(iv)zhodnotit znečištění půd,posoudit výsledky rozborů s platnými normami(v) Znalosti mu umožní zapojení projekčních organizací zabývajících se pozemkovými úpravami a projekty v oblasti rekultivaceP"

Získané způsobilosti

Znalosti o půdě jako přírodovědné disciplině, složce životního prostředí a jejích ekologických, environmentálních a socioekonomických funkcích. Znalost pedologické terminologie. Hodnocení půdních vlastností a jejich praktické aspekty. Znalosti půdních druhů a půdních typů, základů pro mapování půd. Posuzování rekultivačních a revitalizačních postupů. Znalosti bonitování a oceňování půd. Posuzování kontaminace půd. Možnosti využití získaných znalostí při projektování, (např. protierozních opatření, pozemkových úprav, EIA apod.) i při práci správních i samosprávných orgánů v rámci ochrany půdního fondu.

Literatura

Vráblíková J., Vráblík P. Aplikovaná pedologie s. 155, UJEP Ústí n.L. 2007. Tomášek M. Půdy České republiky .ČGU Praha 2007. Vráblíková J., Vráblík P. Základy pedologie , s. 100, UJEP Ústí n.L. 2006. Valla M. a kol. Pedologické praktikum, ČZU, Praha 2004. Bedrna Z. Environmentální podoznalstvo, Věda SAV Bratislava 2002. Blume, H.,P. Handbuch des Bodenschutzes, Ecomed. 1992. Kozák J. a kol. Pedologie. 140 s. ČZU Praha 2002.

Požadavky

Z: 85% účast na cvičeních. Absolvování 2 terénních cvičení ( půdní sonda, rekultivace), absolvování pedologických laboratoří.Zpracování seminární práce (půdní sonda, hodnocení půdního profilu, zpracování protokolu, zhodnocení půdního fondu )Zk: písemná zkouška, případné ústní dozkoušení, poznávání půdních typů.

Garant

prof. Ing. Jaroslava Vráblíková, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Petr Vráblík, Ph.D.prof. Ing. Jaroslava Vráblíková, CSc.RNDr. Michal Řehoř, Ph.D.doc. Ing. Petr Vráblík, Ph.D.prof. Ing. Jaroslava Vráblíková, CSc.