Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vodní režimy v krajině - základy (KPV / 1VREZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 1VREZ - Vodní režimy v krajině - základy, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy při metodách hodnocení VRK. Hospodaření vodou v krajině. Voda v systému: litosféra-pedosféra-fytosféra-atmosféra.2. Úkoly vodního hospodářství v ČR. Státní správa ve VH, legislativa, oborové normy ve VH.3. Charakteristika vodních útvarů, ochrana zásob a jakosti vod.4. VR v povodí. Srážko odtokové procesy. Akumulace, retence, retardace vod.5. VR v pedosféře - základy hydropedologie. Hydrolimity, infiltrace, pohyb vody v půdě.6. VR fotosféry. Vodní provoz rostlin -příjem, vedení, využití a výdej vody.Evapotranspirace.7. Extrémní jevy VR v povodí - povodně, sucho, ledové jevy. Prevence.8. Průzkumy při řešení VRK, hydrologické, klimatické vlastnosti. Vlivy hospodaření a užívání vod na ploše povodí.9. Způsoby regulace VRK. Metody, účinky, vlivy na ŽP.10. Regulace odtoků v povodí. Úprava a revitalizace drobných vodních toků.11. Akumulace vod v krajině - malé vodní nádrže. Funkce, řešení.12. Regulace zamokřených pozemků odvodněním.13. Závlahy - regulace vláhového režimu rostlin při stavu sucha.14. Ochrana půd před vodní erozí. Hrazení bystřin a strží.Výstupy z učeníStudiem předmětu VREZ získají studenti oborů OŽP, OŽPP,N-OH poznatky v oblasti:Analýza vztahů oboru vodního hospodářství k ochraně životního prostředí a krajinného prostoru.Zásady kvantitativní a kvalitativní ochrany vod ve vodních útvarech, vodním prostředí a vodních dílech v konkrétním krajinném prostoru.. Rozhodování o racionálním nakládání s vodami, výkon státní správy ve vodním hospodářství.Hodnocení bilance vodních režimů v krajině, půdě, rostlinných společenstev. Posouzení vývoje vodních zásob v krajině a potřebu účinných regulačních opatření v extrémních stavech vodních režimů ( zamokření, záplavy, povodně, vodní eroze, odvodnění, závlahy).Zpracování samostatné seminární práce na základě osobního terénního průzkumu a shromáždění určujících dat v oblasti hodnocení vodních poměrů ve vybraném území. Prezentace poznatků jako podklad pro uzavření předmětu.

Získané způsobilosti

Hodnocení dynamiky hydrologických procesů v krajinném prostoru, způsoby a účinky regulace vodních režimů, vliv na ŽP. Získaní komplexních poznatků pro kvalifikovaný výkon státní správy ve VH, v orgánech OŽP, v poradenské a praktické činnosti.

Literatura

Slavík L., Neruda M. Voda v krajině, skripta FŽP, Ústí nad Labem 2007. Slavík L., Neruda M. Vodní režimy v krajině, skripta FŽP, Ústí nad Labem 2004. Horáček, Z. a kol. Vodní zákon s komentářem-novel 2010, nakladatelství SONDY s.r.o. Váška J. Hydromeliorace, ČKAIT Praha, 2000. Janeček,M. Ochrana zemědělské půdy před erozí.ISV Praha, 2003. Tlapák,V.,Šálek,J.,Legát,V. Voda v zemědělské krajině. SZN Praha, 1992. Kutílek,J.,Kuráž,V.,Císlerová,M. Hydropedologie, ČVUT Praha 2000. Just,T.,a kol. Revitalizace vodního prostředí, AOPK, Praha, 2003.

Požadavky

Zpracování samostatné seminární práce zvoleného tématu a její prezentace.Zhotovení protokolů výpočtů zadaných při semináři.Účast na semináři: min. 80 %

Garant

doc. Ing. Ladislav Slavík, DrSc.

Vyučující

Ing. Martin Neruda, Ph.D.doc. Ing. Ladislav Slavík, DrSc.Ing. Martin Neruda, Ph.D.doc. Ing. Ladislav Slavík, DrSc.