Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropopedologie (KPV / 3ANPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 3ANPE - Antropopedologie, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojem a definice půdy, zákonitosti vzniku, člověk jako půdotvorní činitel.2. Funkce půdy, hodnocení kvality a hygieny půdy.3. Ovlivnění kvality půdy činností člověka, historická období, populační exploze.4. Intenzifikované zemědělství, pozitivní a negativní dopady na kvalitu půdy.5. Charakteristika hlavních antropogenních vlivů na půdu, antropizace půdy a její znaky.6. Globální a regionální znehodnocování půdy.7. Zhoršení fyzikálních vlastností půd (eroze, kompakce, struktura, vodno-vzdušní režim)8. Zhoršení chemický vlastností půd (acidifikace, alkalizace, eutrofizace, intoxikace).9. Zhoršení biologických vlastností půd (snížení obsahu půdní organické hmoty, urychlená mineralizace, infekce).10. Projevy antropizace v lesních půdách.11. Definice a charakteristika urbánních půd, funkce, vertikální a prostorová variabilita.12. Průzkum a diagnostika antropogenních půd ve světe, klasifikace antropogenních půd v České republice.13. Tvorba rekultivačních půd, rehabilitace a revitalizace krajiny, antropogenní formy reliefu.14. Mezinárodní dohovory a principy ochrany a využívání půdy, legislativa v České republice.Výstupy z učeníZnalostiStudent zná(i) problematiku působení člověka na půdní fond a to jak v pozitivním tak i negativním smyslu(ii) projevy antropizace jak na půdním profilu, tak i v krajině(iii) jednotlivé funkce půdy,(iv) jak se projevují vlivy antropizace na kvalitu půdy(v)zná problematiku zhoršování fyzikálních, chemických a biologických vlastností půd(vi) postupy rekultivace a revitalizace půdDovednostiStudent umí(i) zhodnotit a klasifikovat půdní fond, umí vyhodnotit kvalitu zemědělského půdního fondu, provést bonitaci konkrétních pozemků,( ii) umí na podkladě údajů analýz zhodnotit znečištění půd v důsledku acidifikace, a znečištění těžkými kovy,(iii) posoudit výsledky působení člověka na půdu a to i včetně t.zv .zpustlých půd(iv)umí zhodnotit urbánní a antropogenní půdy(v) umí posoudit a zhodnotit průběh rekultivace a revitalizace území po antropogenní zátěži, podílet se na zpracování studií

Získané způsobilosti

Prohloubení poznatků základní a především aplikované pedologie. Získaní znalostí podrobnějšího hodnocení půd v krajině ovlivněné intenzivní činností člověka. Identifikace a praktické řešení problémů degradace a revitalizace půd.

Literatura

Šarapatka, B. 2002. Kvalita a degradace půdy. Univerzita Palackého v Olomouci. Vráblíková, J., Vráblík, P. 2006. Základy pedologie a ochrany půdního fondu. Vráblíková, J., Vráblík, P. 2007. Aplikovaná pedologie. Sobocká, J. (ed). Antropizácia pôdy IV. (Zborník príspevkov). Bratislava: VÚPOP, 1999, 114 s. Sobocká, J. (ed). Antropizácia pôdy IX. (Zborník príspevkov). Bratislava: VÚPOP, CD ROM, 2008, 176 s. Sobocká, J. (ed). Antropizácia pôdy V. (Zborník príspevkov). Bratislava: VÚPOP, 2000, 97 s. Vopravil, J. a kol. Půda a její hodnocení v ČR. VÚMOP, v.vi. Praha 2009, 148 s. ISBN 978-80-87361-02-3. Hauptman, I., Kukal, Z., Pošmourný, K. Půda v české republice. MŽP ČR, MeZ ČR, Conzult Praha, 256 s. ISBN 80903482-4-6. Šarapatka, B., Bednář, M. Půda v průmyslové krajině. Zborník 13. pedologické dni Ostrava 1.-3.9.2009. Sobocká, J. (ed). Soil Anthropization VI. (Zborník prísp. z medz. konf.). Bratislava: VÚPOP, 2001, 211 s. Sobocká, J.(ed). Soil Anthropization VIII. (Zborník prísp. z medz. konf.). Bratislava: VÚPOP, 2004, 134 s. Bedrna Z. Environmentální podoznalstvo, Věda SAV Bratislava 2002. Szombathová, N., Sobocká, J. 2006: Antropizácia pôdy. Nitra: FAPZ SPU, 2006, 114 s. Sobocká, J. 2007. Urbánne pôdy (príklad Bratislavy). Bratislava: VÚPOP, 2007, 126 s.

Požadavky

Úspěšný písemný test, nebo úspěšný opravný test.

Garant

prof. Ing. Jaroslava Vráblíková, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Petr Vráblík, Ph.D.prof. Ing. Jaroslava Vráblíková, CSc.RNDr. Michal Řehoř, Ph.D.