Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Horninové prostředí, mechanika hornin (KPV / 3HPMH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 3HPMH - Horninové prostředí, mechanika hornin, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Geologie , jako součást věd o životním prostředí2. Geologická nebezpečí, rizika ( katastrofy)3. Geologie v terénu.4. Geomorfologie5. Geochemie a ŽP6. Geofyzika obecně7. Geofyzika aplikovaná v ŽP8. Geotermální energie9. Vliv těžby nerostných surovin na ŽP10. Surovinové zdroje České republiky11. Geomateriály (Člověk a kámen)12. Ohrožená litosféra13. Geologie a globální změny klimatu14. Geologická legislativaVýstupy z učeníZnalostiSTUDENT ZNÁ(i) Problematiku "horninového prostředí" (HP) z pohledu jeho využívání člověkem a následně jeho nutné ochrany(ii)definování a hodnocení geologických rizik(iii)možností využití geotermální energie.(iv)Základní znalosti z mechaniky zemin a hornin(v) zná řešení problematiky stability území,(jako jsou sesuvné deformace, nebo skalní řícení )Student umí(i) monitorovat kvalitu horninového prostředí(ii) návrhnout jeho sanace .(iii)í sledovat ekologický dohled nad těžbou(iv) Umí pracovat v týmu na zpracování vybraných témat (střet geologických problematik a životního prostředí) a prezentovat společné výsledky a zpracovat zprávu pro tisk.

Získané způsobilosti

Získané znalosti umožní monitoring kvality horninového prostředí, návrhy jeho sanace nebo sledování ekologického dohledu nad těžbou. Dále pak hodnocení geologických rizik, pro minimalizaci jejich dopadů, nebo hledání využití geotermální energie , jako obnovitelného zdroje a aplikace znalostí mechaniky zemin.

Literatura

BELÁČEK,B. Cvičenia z geologie,TU Zvolen 2001. BLAŽKOVÁ,M. Environmentální geologie - přednášky 2008. 2000. DIONÝZ,V.,BELÁČEK,B. Geologia.TU Zvolen. 2000. Blažková, M.. Geologie a životní prostředí. 1996. KULAL Z., REICHMANN, F. Horninové prostředí České republiky jeho stav a ochrana. , 2000. ŠIMEK, J., a kol. Mechanika zemin.SNTL Praha 1990. STANEK, J.,KOŘÍNEK,R.. Mechanika zemin-Stabilita svahů.ES VŠB 1991. MPO 2004. Přehled zásob v DP a ostatních těžených surovin. MŽP 2008. Surovinové zdroje ČR nerostné suroviny,stav 2007,ČGS-Geogond. Woodcock,N. Geology and Environment in Britain and Ireland.Glasgow Bell and Bain Ltd.1994. Internet:www.cgu.cz:Geologická encyklopedie 2007 - on line.

Garant

doc. RNDr. Miroslava Blažková, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Miroslava Blažková, Ph.D.Ing. Jakub Zavoral, Ph.D.doc. RNDr. Miroslava Blažková, Ph.D.Ing. Jakub Zavoral, Ph.D.