Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terénní botanický kurz (KPV / 3TERK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 3TERK - Terénní botanický kurz, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výstupy z učeníPředmět 1 TERK navazuje na předmět Botanika 1 BOT, Geologie a ŽP 1GEO1, Základy ekologie1 EKOLKurz je realizován v terénu.Během kurzu studenti aplikují své teoretické znalosti z předmětu Botanika. Tím dochází k upevnění znalostí. Nově se seznamují s provázaností podmínek stanoviště a druhové skladby porostu, životními formami rostlin a optimální stavbou orgánů rostlin. V rámci předmětu poznávají běžné druhy volně rostoucích cévnatých rostlin i kulturní plodiny. Seznamují se s druhovou skladbou biotopů typických pro území sz Čech. Vzhledem k velké pestrosti životních podmínek v sz. Čechách se jedná o druhy termofytika, mezofytika i oreofytika. Geologické podloží ovlivnilo přítomnost bazifilních i acidofilních rostlin. Pro severozápadní Čechy je typický relativně vysoký výskyt zvláště chráněných druhů rostlin a ohrožených druhů všech katergorií, které jsou proto významné z hlediska ochrany přírody. Znalosti zde získané jsou nutné např. odborné části zpracování EIA.

Získané způsobilosti

Schopnost determinovat základní rostlinné druhy a základní vegetační typy.

Literatura

Rohmaler W.(1995). Exkursionsflora von Deutschland. Jena: 753pp. Kubát a kol. Klíč ke květeně České republiky, Praha, 927 pp. 2002. Machová I. , Kubát K. Zvláště chráněné druhy rostlin z fytogeografických okresů Ralsko - bezdězské tabule a Podještědí. Machová I. (1999). Zvláště chráněné druhy rostlin z fytogeografických okresů Ralsko - bezdězské tabule a Podještědí. Kriticky ohrožené druhy. - Severočes.přír., Litoměřice, suppl. 11: 97-110. Machová I. (2000). Zvláště chráněné druhy rostlin z fytogeografických okresů Ralsko - bezdězské tabule a Podještědí. Ohrožené druhy. - Severočes.přír., Litoměřice, suppl. 12: 3 - 28. Procházka F. (ed.) (2001):. Černý a červený seznam cévnatých rostlin České republiky (stav v roce 2000). Příroda, Praha, 18: 1 - 166.

Požadavky

Aktivní účast v terénu

Garant

RNDr. Iva Machová, Ph.D.