Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bioindikátory (KPV / 4BIOI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 4BIOI - Bioindikátory, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Podstata bioindikace a biomonitoringu prostředí2. Bioindikátory vodního prostředí, ekologické hodnocení biotopů, saprobiologie3. Bioindikátory v testech toxicity4. Bioindikátory půdního prostředí (biogeochemické cykly prvků, fyziologické skupiny organismů)5. Bioakumulace, biosorpce a půdní testy6. Kapraďorosty využitelné pro bioindikace stanovišť7. Vybrané druhy krytosemenných rostlin významné z hlediska bioindikace stanovišť8. Vybraná společenstva rostlin využitelná pro bioindikaci stanovišť9. Játrovky, mechorosty a lišejníky, houby a cévnaté rostliny nahosemenné hodnoceny ve vztahu k ekologickým faktorům.10. Lišejníky jsou hodnoceny ve vztahu ke znečištění ovzduší.11. Skupiny a druhy živočichů terestrických i akvatických ekosystémů pro bioindikaci a biomonitoring obratlovci.12. Skupiny a druhy živočichů terestrických i akvatických ekosystémů pro bioindikaci a biomonitoring - bezobratlí živočichové.13. Metody a skupiny živočichů pro indikaci narušenosti stanovišť.Výstupy z učení:Znalosti:Student zná:(i)základní metody bioindikace a biomonitoringu,(ii) bioindikátory stavu a narušení akvatického a terestrického ekosystému stř. Evropy.Dovednosti:Student umí:(i) vyhodnotit ekologické charakteristiky biotopu na základě bioindikačních skupin organizmů,(ii) identifikovat míru narušení biotopu na základě bioindikačních skupin organizmů (pasivní bioindikace).

Získané způsobilosti

Ovládání základních metod v bioindikaci a biomonitoringu. Znalost základních bioindikačních skupin organizmů.

Literatura

Ambrožová J. Aplikovaná a technická hydrobiologie, vyd. VŠCHT Praha, poč.str. 226, aut. 2001. Gombert S., Asta J. et Seaward M.R.D. Assessment of lichen diversity by index of atmosferic purity (IAP), index of human impact (IHI) and other environmental factors in an urban area (Grenoble, southeast France). Science of the total environment. 2004. Liška J. Bioindikace znečištění ovzduší v České republice pomocí lišejníků. Příroda 1, AOPK. Praha, 1994. Chytrý T., Kučera T., Kočí M. Katalog biotopů ČR. AOPK Praha 2001. Kremer B.P. et Muhle H. Lišejníky, mechorosty, kapraďorosty. - Knižní klub, Praha. 1998. Ambrožová J. Mikroskopické praktikum z hydrobiologie.- Skriptum VŠCHT Praha: 183 pp. ISBN 80-7080-496-3.,2002. Moravec J. Rostlinná společenstva české republiky a jejich ohrožení. Příloha Sever. Přír. Litoměřice: 3: 1 - 206. 1994. Ellenberg H. Zeigerwerte von Pflanzen in Mitteleuropa. - Scripta Geobot., Göttingen, 18: 1 - 258. (1992). Machová I. , Kubát K. Zvláště chráněné druhy rostlin z fytogeografických okresů Ralsko - bezdězské tabule a Podještědí. Sládečková, A., Sládeček, V., Ambrožová, J., Kočí, V. Biologická kontrola čistíren odpadních vod a jejich vlivu na recipienty.- Technické doporučení, II-E-22, Hydroprojekt CZ, a.s.: 118 pp., 2003. Ambrožová J. Mikrobiologie v technologii vod.- Skriptum VŠCHT Praha: 244 pp. ISBN 80-7080-534-X. 1. vydání 2004. Pecina P. Skupiny a druhy živočichů významné pro bioindikaci a biomonitoring. Památky a příroda, 8. 1991.

Garant

doc. RNDr. Jana Říhová Ambrožová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Diana Holcová, PhD.RNDr. Iva Machová, Ph.D.doc. RNDr. Jana Říhová Ambrožová, Ph.D.Ing. Jiří Šefl, Ph.D.Mgr. Diana Holcová, PhD.RNDr. Iva Machová, Ph.D.doc. RNDr. Jana Říhová Ambrožová, Ph.D.Ing. Jiří Šefl, Ph.D.