Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Glob. změny klimatu a lesních ekosystémů (KPV / 4GLOZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 4GLOZ - Glob. změny klimatu a lesních ekosystémů, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Klimatický systém Země2. Skleníkový efekt atmosféry, zesílený skleníkový efekt3. Skleníkové plyny4. Klimatická změna5. Uhlíkový cyklus6. Asimilace uhlíku7. Výdej uhlíku respirací8. Ekofyziologické metody, přístroje9. Měření fotosyntézy a respirace10. Měření toků energie a látek mezi ekosystémem a atmosférou11. Klimatické modely a scénáře12. Dopady KZ na lesní hospodářství13. Dopady KZ na hydrologii, zemědělství a zdraví14. Kyótský protokolVýstupy z učeníZnalostiStudent:(i) naučí se chápat problém klimatické změny z pohledu fyzikálního, biologického a lidské společnosti,(ii) rozumí vzájemným souvislostem mezi dopady globální změny z pohledu fyzikálního, biologického a lidské společnosti,(iii) zná vliv ekosystémů a člověka na globální změnu klimatu,(iv) zná problematiku globálního uhlíkového cyklu a zesíleného skleníkového efektu atmosféry,(v) má nejnovějšími poznatky o adaptaci na klimatickou změnu(vi) má nejnovější poznatky o současné měřicí technice ekofyziologického výzkumuDovednostiStudent:(i) umí se orientovat v problematice změny klimatu(ii) umí si vytvořit vlastní úsudek na problematiku změny klimatu

Získané způsobilosti

Základní odborná orientace v problematice klimatické změny - podstata klimatické změny, role ekosystémů, dopad na ekosystémy, adaptace, adaptační opatření. Vytvoření si vlastního odborně kritického pohledu na danou problematiku.

Literatura

http://amper.ped.muni.cz/gw/ipcc_cz/Souhrnna.pdf. IPCC Fourth Assessment Report. http://www.ipcc.ch/ipccreports/ar4-wg1.htm. Materiály IPCC v českém jazyce. http://amper.ped.muni.cz/gw/ipcc_cz/. Čtvrté národní sdělení České republiky k rámcové úmluvě OSN o změně klimatu. (2005). MŽP ČR, ČHMÚ, Praha. Nátr L (2002). Fotosyntetická produkce a výživa lidstva. ISV nakladatelství, Praha 2002. Nátr L (2000). Koncentrace CO2 a rostliny. ISV nakladatelství Praha. Kalvová J. a kol., Kašpárek L. a kol., Janouš D. a kol., Žalud Z. a kol., Kazmarová H. a kol. (2002):. Scénáře změny klimatu na území České republiky a odhady dopadů klimatické změny na hydrologický režim, sektor zemědělství, sektor lesního hospodářství a na lidské zdraví v ČR. Národní klimatický program ČR - svazek 32. ČHMÚ, 158 s.

Požadavky

účast na kurzu (na experimentálním ekologickém pracovišti) Bílý Kříž a závěrečný test

Garant

doc. Ing. Dalibor Janouš, CSc.