Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klimatologie a změny klimatu (KPV / 4KLIM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 4KLIM - Klimatologie a změny klimatu, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy z meteorologie a klimatologie. Cíle a nástroje klimatologie.2. Globální klima. Základní prvky atmosférické a oceánické cirkulace.3. Klimatogramy. Kritéria a klasifikační systémy.4. Klimatografie světa I.5. Klimatografie světa II.6. Klima Evropy.7. Klima ČR. Klimatická regionalizace ČR.8. Typizace synoptických situací. Základy synoptické klimatologie.9. Vývoj klimatu Země v geologických dobách, v posledním tisíciletí a století.10. Skleníkový efekt. Vliv člověka na klima. Emisní scénáře.11. Globální klimatická změna. Modelování klimatu - základní principy.12. Scénáře změny klimatu v globálním a regionálním měřítku.13. Dopady klimatických změn na zemědělství, vodní hospodářství, lesnictví, lidské zdraví. Adaptační a mitigační opatření.14. Rezerva.Student zná:- vlastnosti polí tlaku, teploty, vlhkosti, proudění vzduchu,- mechanismus vzniku mlh, oblaků, usazených i padajících srážek,- základy dynamiky v troposféře (tlakové útvary, atmosférické fronty),- adiabatický, resp. pseudoadiabatický děj v reálné atmosféře,- mechanismy vzniku teplotních inverzí,- základy klimatologické metody.Student umí:- aplikovat znalosti při interdisciplinárních úlohách,- použít znalosti při posuzování zátěže ŽP atmosférickými vlivy,- využít získané znalosti v oblasti ochrany ŽP, hydrologie apod.

Získané způsobilosti

Schopnost samostatné práce s klimatickými daty. Znalost základních faktů o klimatologii jako vědním oboru, klimatografii světa, Evropy a ČR, proměnlivosti klimatu a klimatické změně.

Literatura

IPCC (2007). An Assessment of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Synthesis Report. Tolasz, R. a kol. Atlas podnebí Česka. Praha 2007. Bednář, J., Kopáček, J. Jak vzniká počasí, Karolinum, Praha, 2005. Novák M. Meteorologie a ochrana prostředí. Úvod do meteorologie a klimatologie (skriptum) FŽP UJEP Ústí n. L., 2004, 184 stran. 2003. Bednář, J. Meteorologie. Portál, Praha . 2003. Brázdil, R., Štekl, J. a kol. Klimatické poměry Milešovky, Academia, Praha, 2000. Vybrané publikace řady Národního klimatického programu ČR. KRÁL, V. Fyzická geografie Evropy. Academia, Praha, 348 s. 1999. Kalvová, J., Moldan, B. Klima a jeho změna v důsledku emisí skleníkových plynů. Karolinum, Praha, 1996. Kolektiv. Meteorologický slovník výkladový a terminologický. Academia, Praha, 1993. Vysoudil, M. Meteorologie a klimatologie pro geografy, Vydavatelství UP, Olomouc, 1997. Nosek, M. Metody v klimatologii, Academia, Praha, 1972.

Požadavky

Ústní zkouška

Garant

RNDr. Radan Huth, DrSc.

Vyučující

RNDr. Radan Huth, DrSc.Mgr. Martin NovákRNDr. Radan Huth, DrSc.Mgr. Martin Novák