Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana přírody (KPV / 4OCHP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 4OCHP - Ochrana přírody, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývoj vztahů mezi člověkem a přírodou, společností a přírodním prostředím.2. Historie environmentálních a ekonomických souvislosti OP.3. Ekosystémy ČR. Přírodní a přírodě blízké lesní ekosystémy.4. Nelesní ekosystémy a ochrana ekosystémů v rámci ekologických sítí.5. Současné pojetí ochrany přírody a krajiny v kontextu širší péče o ŽP a vztah k základním oborům lidské činnosti ovlivňujícím přírodu (konflikty se zemědělstvím, lesnictvím, průmyslem, myslivostí, rybářstvím, vodním hospodářstvím, těžbou nerostů, výstavbou, dopravou, turistikou).6. Zvláště chráněná území( velkoplošná a maloplošná), chráněné druhy rostlin a živočichů,7. Obecná ochrana přírody.8. Způsoby ochrany přírodních zdrojů, CHOPAV, genové základny, příklady různé intenzity využívání přírody. Ochranné lesy a lesy zvláštního určení.9. Biologická diverzita, definice, úrovně, ohrožení a ochrana.10. Zákon č. 114/92 Sb a prováděcí vyhlášky (mimo speciální a obecnou ochranu přírody). Orgány ochrany přírody. Nevládní organizace.11. Aktivní ochrana vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů.12. Mezinárodní ochrana přírody, vývoj, právní nástroje, programy a projekty, bilaterální a multilaterální spolupráce.13. Pracovní metody a prostředky ochrany přírody (ekosystémový management), monitoring stavu přírodních složek.14. Zásady strategií ochrany přírody. Globální aspekty.Výstupy z učeníZnalosti:Student zná:(i) vývoj ochrany přírody jako hnutí a jako odborné metody,(ii) vazby v ochraně přírody v globálním, evropském a národním měřítku,(iii) základní vztahy v populační genetice a populační dynamice ve vztahu k ochraně přírody,(iv) metody zjišťování biodiverzity,(v) nástroje a metody ochrany přírody v ČR.Dovednosti:Student umí:(i) vyhodnotit stav a péči o maloplošné zvláště chráněné území podle metodiky Svátka a Bučka (Svátek et Buček 2005),(ii) vyhodnotit přirozenost lesního ekosystému podle metodiky vyhlášky č. 64/2011 Sb.

Získané způsobilosti

Pochopení biologických principů ochrany přírody s důrazem na biologickou diverzitu. Seznámení se se základními typy ekosystémů v ČR, zákonnými normami a principy územní a aktivní ochrany biodiverzity. Environmentální a ekonomické souvislosti ochrany přírody.

Literatura

Primack R. B., Kindlmann P., Jersáková J. (2001). Biologické principy ochrany přírody. 1. vyd. Portál, Praha. ISBN 80-7178-552-0. Míchal, I. a kol. (1994). Ekologická stabilita. 2. vyd. Veronica, Brno. Löw, J., Míchal, I. (2003). Krajinný ráz. Lesnická práce. AOPK. (2001). Natura 2000: otázky a odpovědi. AOPK ČR. Praha. ISBN 80-86064-57-3. Löw, J. (1995). Rukověť projektanta místního územního systému ekologické stability. Metodika pro zpracování dokumentace. 1. vyd., DOPLNĚK, Brno. Vyhláška č. 395/1992 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení z. ČNR č. 114/1992 Sb. Braniš, M. (2004). Výkladový slovník vybraných termínů z oblasti ochrany životního prostředí. Dotisk 1.v. (2) vydání. Karolinum, Praha. ISBN 80-7184-758-5. Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. č. 134/1999 Sb. - Úmluva o biologické rozmanitosti (CBD). č. 396/1990 Sb. - Úmluva o mokřadech majících mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva (Ramsarská úmluva). č. 572/1992 Sb. - Úmluva o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES). Úmluva o boji proti desertifikaci v zemích postižených velkým suchem nebo desertifikací, zejména v Africe (UNCCD). Úmluva o ochraně evropských planě rostoucích rostlin, volně žijících živočichů a přírodních stanovišť (Bernská úmluva). Úmluva o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů (Bonnská úmluva). www.env.cz (stránky MŽP), www.nature.cz (stránky AOPK), www.schkocr.cz (stránky Správy CHKO ČR), www.krnap.cz (stránky KRNAPu), www.npsumava.cz (stránky NP Šumava), www.nppodyji.cz (stránky NP Podyjí), www.npcs.cz (stránky NP České Švýcarsko). Jehlík V. Cizí a expanzivní plevele české a Slovenské republiky. Academia, Praha. ISBN 80-200-0656-7. Univerzita J. E. Purkyně (Ústí n. L.). Fakulta životního prostředí (2002). Krajina 2002: od poznání i integraci. MŽP, Praha. ISBN 80-7212-225-8. AOPK (1999). Metodika přípravy plánů péče o národní přírodní rezervace, národní přírodní památky, přírodní rezervace a přírodní památky. AOPK ČR, Praha. Machová I., Kubát, K. Zvláště chráněné a ohrožené druhy rostlin Ústecka. Academia, Praha. ISBN 80-200-1158-7.

Požadavky

Účast na cvičeních a polodenních exkurzích (min.2/3). Odevzdání seminární práce. Zápočtový test. Písemná zkouška.

Garant

Ing. Jiří Šefl, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marek HanušIng. Jiří Šefl, Ph.D.Ing. Marek HanušIng. Jiří Šefl, Ph.D.