Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie zabezpečení skládek (KPV / 4TEZA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / 4TEZA - Technologie zabezpečení skládek, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Zabezpečení skládek - vysvětlení základních pojmů a cílů, definice,názvosloví,2) Těsnící systémy skládek - minerální těsnění, návrh a výstavba,3) Těsnící systémy skládek - fólie, bentofixy, spec. způsoby těsnění,4) Ochrana životního prostředí (podzemních vod, zeminného prostředí)5) Vnitřní drenážní systémy skládek (norma ČSN 83 80 33 - Skládkováníodpadů.6) Nakládání s průsakovými vodami ze skládek, situační řešení,7) Vnitřní drenážní systémy skládek, způsoby stanovení základníchnávrhových parametrů /I) na začátku provozu skládky, II) na konciprovozu skládky8) Uzavírání a rekultivace skládek, použití a aplikace normy ČSN 83 80 35- Skládkování odpadů.9) Hlavní principy a zásady hodnocení způsobu asanace skládek metodouTUKP, vysvětlení základních pojmů10) Návrh optimálního způsobu asanace skládek pomocí multikriteriální analýzy, kvantitativní a kvalitativní multiplikátory asanace skládek.11) Asanace skládek a zákon č. 244/92 Sb. MŽP ČR (EIA), Příkladové studie sanací (technického zabezpečení) skládek, Habartov,12) Příkladová studie drenáže na skládce Gesta Rynoltice13) Poznatky z mezinárodních konferencí (Sardinia, Stratford on Avon)14) Aplikace kalkulátoru "Landfilldesign.com"Výstupy z učeníStudent umí:* má základní znalosti o snižování rizik při technickém zabezpečení skládek* má přehled o možných a vhodných způsobech použití drenážních systémůskládek a to i při jejich uzavírání a revitalizaci* má přehled o současných problémech krajiny v souvislosti s uzavíránímskládek a starých ekologických zátěží a umí tyto problémy definovat anavrhovat jejich řešeníStudent dokáže prakticky provádět:* je schopen použít stávající metodiku a normy související s problematikoutechnického zabezpečení skládek* dovede rozlišovat a aplikovat základní (vhodné) varianty návrhuzabezpečení skládek a to jak při zakládání skládek tak i při jejichrekultivaci a uzavírání

Získané způsobilosti

Základy terminologie v oboru "Technické zabezpečení skládek". Prohloubení znalostí z oblasti ochrany povrchových a podzemních vod v průběhu skládkování. Uplatnění způsobů aplikace získaných znalostí při řešení praktických inženýrských úloh v problematice zabezpečení skládek, uzavírání a rekultivace skládek, hydrologie skládek.

Literatura

Štibinger, J. Návrh parametrů vnitřního drenážního systému skládek, Stavební obzor č. 6, roč. 4, 1995, Praha + výše uvedené projekty a studie technického zabezpečení skládek (odkališť, složišť). Pelikán, Vl. Ochrana podzemních vod, SNTL Praha, Praha 1983. Soukup, J., Skočilasová, B. Skládkování tuhých odpadů, ČSVTS Ústí nad Labem, 1990. Sine. Remediation Case Studies: Groundwater Treatment Federal Remediation Roundtable, US EPA, 1995. Vaníček, I.,Schrofel, J. Životní prostředí (Inženýrské stavby, ČVUT Praha (skripta), Praha, 1995. VANÍČEK, I., a kol. Asanace skládek a ekologických zátěží, ČVUT Praha (skripta FS), Praha, 1995. Ritzema, H. P., Smedema. Drainage Principles and Applications, ILRI, Wageningen, The Netherlands, 1994. Říha, Vl. Posouzení účinnosti remediačních opatření na lokalitu Hradčany (okres Liberec), diplomový projekt FS ČVUT Praha, 1998. Stávající platná řada příslušných norem ČSN 83 80 01 - 36 Skládkování odpadů..

Požadavky

aktivní účast na cvičení, písemný test

Garant

doc. Ing. Jakub Štibinger, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jakub Štibinger, CSc.doc. Ing. Jakub Štibinger, CSc.