Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět International Environmental Law (KSPV / 0ENLE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPV / 0ENLE - International Environmental Law, Fakulta životního prostředí, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Pojem, předmět, význam a vývoj mezinárodního práva životního prostředí2.Aktéři, prameny, druhy pravidel a závazků3.Kontrola plnění závazků a řešení sporů4.Účast veřejnosti v ochraně životního prostředí, posuzování vlivů na životní prostředí5.Ochrana ovzduší a globální atmosféry6.Ochrana mezinárodních vodních toků a jezer7.Ochrana mořského prostředí a zdrojů8.Ochrana půdy a lesů9.Ochrana biologické rozmanitosti, přírody a krajiny10.Mezinárodní obchod ohroženými druhy živočichů a rostlin11.Nakládání s nebezpečnými odpady12.Nakládání s nebezpečnými chemickými látkami13.Závažné havárie s přeshraničními účinky14.Mezinárodní obchod, rozvoj a životní prostředí

Získané způsobilosti

Studenti získají základní znalosti o environmentálních problémech přesahujících hranice států a způsobech jejich řešení prostřednictvím mezinárodního práva. Výklad se bude týkat jak obecných charakteristik mezinárodního práva životního prostředí (vývoj, aktéři, nástroje), tak jeho reakce na jednotlivé problémy. Zvláštní pozornost bude věnována limitům mezinárodněprávní regulace a faktorům omezujícím její účinnost.

Literatura

Kiss, A. - Beurier, J.P. Droit international de l environnement, 2e édition, Pedone, Paris 2000, 424 str. Birnie, P.W. - Boyle, A. International Law and the Environment, 2nd edition, Oxford University Press, New York 2002, 832 str. Šturma, P. a kol. Mezinárodní právo životního prostředí - 1. část (obecná), IFEC, Praha 2004, 193 str. Damohorský, M. a kol. Mezinárodní právo životního prostředí - 2. část (zvláštní), IFEC, Praha 2008, 318 str.

Požadavky

Krátký esej a ústní zkouška prokazující orientaci studenta v probrané materii.

Garant

JUDr. Karolina Žákovská, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Karolina Žákovská, Ph.D.